Libanonský prezident prijal demisiu vlády Dijába. Ten pripísal zodpovednosť za explóziu “skorumpovanej vládnucej elite”

0
Vľavo libanonský prezident Michel Aún prijíma rezignáciu libanonského premiéra Hassána Dijába a celej vlády v Bejrúte 10. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Libanonský prezident Michel Aún prijal v pondelok demisiu vlády premiéra Hassána Dijába. Informovala o tom agentúra TASS.

„Premiér Dijáb odovzdal demisiu (svojho kabinetu) do rúk prezidenta, ktorý ju prijal, a nariadil jeho vláde pokračovať v činnosti až do vytvorenia novej vlády,” uviedla prezidentská kancelária.  

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že prezident a odstupujúci premiér spolu hovorili o vývoji situácie po výbuchu v bejrútskom prístave 4. augusta. Prezident sa všetkým ministrom poďakoval za ich doterajšiu prácu.

Dijáb demisiu celej vlády oznámil v pondelok. Zodpovednosť za mohutnú explóziu, ktorá spustila novú vlnu protestov, pripísal “skorumpovanej” vládnucej elite, ktorá v Libanone vládne už viac ako 30 rokov.

„Dnes sme vypočuli ľudí a ich požiadavky, aby tí, ktorí sú za výbuch zodpovední, niesli následky,” povedal Dijáb v televíznom prejave k národu. „Preto dnes oznamujem demisiu celej vlády,” povedal.

Francúzsko po Dijábovom oznámení vyzvalo na “rýchle vytvorenie” novej vlády. Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian uviedol, že “požiadavky reforiem a spôsobu vlády, ktoré vyjadrujú Libanončania, musia byť vypočuté”, píše agentúra AFP.  

Hassán Dijáb sa premiérskeho úradu ujal len v januári tohto roku po tom, čo v októbri pod tlakom masových demonštrácií odstúpil jeho predchodca Saad Harírí.

Demisia vlády aj tento raz prichádza po rozsiahlych protestoch. Tie sa vyostrili po výbuchu v bejrútskom prístave, pri ktorom zahynulo najmenej 160 ľudí a približne 6000 utrpelo zranenia. Podľa prvotného vyšetrovania bol príčinou výbuchu požiar, ktorý odpálil skladisko explozívnych látok skladovaných v prístave od roku 2013.

- Reklama -