Vetované zákony budú na programe 1. septembra, oznámil predseda NR SR

0
Národná rada SR. Foto TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR majú o zákonoch, ktoré vrátila prezidentka Zuzana Čaputová, rokovať na schôdzi 1. septembra. TASR to potvrdila hovorkyňa predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) Michaela Jurcová.

Kollár pôvodne hovoril o tom, že schôdza by mohla byť v stredu (12. 8.), ak sa nájde dostatok poslancov na prelomenie veta prezidentky. Keďže sa nenašiel ich dostatočný počet, schôdza bude podľa jeho slov 1. septembra.

Kollár mal v pondelok od koaličných poslaneckých klubov zistiť počet poslancov, ktorí sa môžu na rokovaní zúčastniť. Na prijatie zákona vráteného hlavou štátu je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda minimálne 76 poslancov. Na zasadnutí chcel mať Kollár aspoň 80 poslancov.

Prezidentka koncom júla oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Ak NR SR prelomí jej veto, hlava štátu sa chce obrátiť na Ústavný súd SR.

Nepodpísala ani dva zákony, ktoré boli prijaté v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Druhou vetovanou je novela zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

- Reklama -