Bieloruská polícia opäť zasahovala proti demonštrantom

0
Demonštrant sa rozpráva s policajtmi, ktorí blokujú cestu počas protestov proti výsledkom prezidentských volieb v bieloruskej metropole Minsk. Foto: TASR

Bieloruská polícia použila v pondelok gumené projektily, obušky a slzotvorný plyn proti demonštrantom v Minsku, ktorí opäť protestovali proti výsledkom prezidentských volieb. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Polícia vo večerných hodinách zasiahla proti účastníkom pokojného protestu v bieloruskej metropole. Svedkovia uvádzajú, že policajti ťahali demonštrantov z davu a bili ich obuškami. Zadržané boli údajne desiatky ľudí.

Použitie sily potvrdil bieloruský spravodajský portál tut.by. Bezpečnostné zložky takisto

Polícia sa k násiliu v snahe rozohnať protesty uchýlila už v nedeľu, pričom zadržala 3000 ľudí. Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna jeden z demonštrantov zahynul po tom, čo ho prešlo policajné auto.

Svitlana Cichanovská, hlavná súperka opätovne zvoleného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka sa protestov nezúčastňuje.

Cichanovská sa však zároveň obrátila so sťažnosťou na bieloruskú Ústrednú volebnú komisiu, v ktorej žiada anulovanie výsledkov volieb, a tiež opätovné sčítanie hlasov alebo opakované hlasovanie v niektorých hlasovacích miestnostiach.

Lukašenko v nedeľu podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil so ziskom 80,08 percenta hlasov a zabezpečil si tak už šiesty mandát vo funkcii bieloruskej hlavy štátu. Cichanovská podľa údajov volebnej komisie získala podporu 10,09 percenta voličov.

- Reklama -