Kauza Kyselica: Poslanci sa môžu pýtať na podrobnosti v septembri, opozícia nedala výboru podnet

0
Premiér Igor Matovič, Lukáš Kyselica a minister vnútra Roman Mikulec (Foto: facebook I.Matoviča)

Poslanci by sa mohli na kauzu pôsobenia Lukáša Kyselicu (OĽANO) vo Vojenskom spravodajstve (VS) počas volebnej kampane pýtať na riadnom zasadnutí Osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti VS . Naplánované je na september. Opozícia doteraz nepodala avizovaný podnet na iniciovanie mimoriadneho výboru. Uviedla to podpredsedníčka výboru Zuzana Šebová (Sme rodina).

„Opoziční poslanci s pani exministerkou vnútra Denisou Sakovou (nezaradená) avizovali, že budú dávať podnet, dodnes som nič nedostala,” podotkla Šebová s tým, že mimoriadny výbor zvolávať nateraz nebude. Priblížila, že otázka kauzy Kyselicu bude zaradená v bode “rôzne” na riadnom rokovaní.

„Členovia budú mať možnosť sa pýtať,” uviedla s tým, že otázne je, aké odpovede dostanú. V súvislosti s prípadným zbavením mlčanlivosti Kyselicu poznamenala, že rozhodnúť musí minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Na výbor podľa jej slov pozvú predstaviteľov rezortu a VS, ako aj Kyselicu.

Podnet výboru v tejto súvislosti zaslala aj mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS). Podľa nej by mal Kyselica riadne odpovedať na otázky a kauzu vysvetliť. Očakáva preto, že ho minister obrany zbaví mlčanlivosti. Šebová v tejto súvislosti dodala, že ich list postúpia rezortu obrany, ktorý je kompetentný dať oficiálnu odpoveď.

Kyselica sa už pre kauzu zúčastnil na brannobezpečnostnom výbore. Na otázky o svojom pôsobení vo VS neodpovedal. Viacerí poslanci namietali, že výbor nie je kompetentný sa témou zaoberať a mal by sa jej skôr venovať výbor na kontrolu činnosti VS. Kyselica po medializovaní kauzy odstúpil z funkcie štátneho tajomníka Ministerstva vnútra (MV) SR. Do NR SR sa vráti ako poslanec za klub OĽANO.

- Reklama -