Rezort diplomacie vyzval Lukašenka na dodržiavanie princípov demokracie

1
Ivan Korčok, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (Autor: TASR/AP)

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR vyzvalo bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na dodržiavanie základných princípov demokracie a slobody slova. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

Zdôraznil, že za prejav názoru nemôže byť nikto prenasledovaný.

„Zásahy vládnuceho režimu v Bielorusku voči politickým oponentom a občanom slobodne vyjadrujúcim svoj názor sú neprijateľné,” uviedol rezort.

Najmenej 213 ľudí zadržala bieloruská polícia pri policajnom zásahu proti demonštrantom, ktorí tvrdia, že nedeľné (9.8.) prezidentské voľby, ktoré opäť vyhral Alexandr Lukašenko, boli zmanipulované. Pri celonárodných protestoch zomrel jeden človek a desiatky ďalších utrpeli zranenia, uviedla ľudskoprávna organizácia Viasna, na ktorú sa odvolala agentúra AFP.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí v tejto súvislosti vyzvalo bieloruskú vládu, aby upustila od násilia a okamžite prepustila osoby uväznené na základe ich politického presvedčenia ako aj novinárov zadržaných pri výkone svojho povolania.

Rezort diplomacie SR tiež opätovne zdôraznil ministrove slová o dôležitosti dodržiavania demokracie.

„Vyzývame na rešpektovanie práv a slobôd občanov Bieloruska a realizáciu konkrétnych krokov smerujúcich k posilneniu demokratických princípov, ktoré sa stanú pevným základom prosperity, nezávislosti a suverenity bieloruského národa,” píše sa vo vyhlásení ministerstva

- Reklama -

1 komentár

  1. Rezort Diplomacie SR a pani prezidentka Čaputová zvlášť zdieľajú tú európsku hodnotu o dvojitých štandartoch (Metroch) , lebo pri OVEĽA krvavejších demonštráciach v USA , Francúzku , Nemecku , teraz v Libanone , vo Veľkej Británii a inde DRŽALI HUBY a ani necekli ?!

Comments are closed.