Remišová pred snemom: Sme rozkročení tak akurát, zužovaním zamerania sa ťažko dajú získať masy voličov

0
Veronika Remišová: Na sneme rozhodujú členovia strany a k voľbe pristupujem s veľkou pokorou. Foto: TASR

Protikandidáta podporujú viaceré známe tváre Za ľudí? To je vnútorný problém strany, reaguje pre ParlamentnéListy.sk na skutočnosť, že Miroslava Kollára uprednostňujú v nadchádzajúcej víkendovej voľbe nového vedenia Jana Žitňanská, Juraj Šeliga či Tomáš Valášek podpredsedníčka ešte stále kiskovcov, vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

Ako vidíte svoje šance pred víkendovou voľbou?

Na sneme rozhodujú členovia strany a k voľbe pristupujem s veľkou pokorou. Ak mi členovia dajú svoju dôveru, spravím maximum preto, aby sme boli silnou reformnou stranou premyslených riešení a mali podporu voličov.

Na vašej strane je viac okresov, bude to spolu s vašim ziskom preferenčných hlasov v parlamentných voľbách rozhodujúce? Prípadne čo rozhodne?

Samozrejme ma teší podpora ľudí v regiónoch a osobitne podpora voličov, bez nej politik nedokáže vôbec nič. Pre mňa je u predsedu dôležitá aj tímová práca, zapojenie regiónov a našich expertov. A tiež plán, ako stranu posilniť.

Rozhovor s Miroslavom Kollárom, protikandidátom Veroniky Remišovej

Aký je z vášho pohľadu rozdiel vo víziách o ďalšom smerovaní strany medzi vami a Miroslavom Kollárom? Ten hovorí, že nechce tak naširoko postavenú stranu.

Sme rozkročení tak akurát, zužovaním zamerania sa ťažko dajú získať masy voličov. Súčasťou nášho volebného programu bol rozvoj regiónov, neviem si predstaviť, že teraz voličom v menších mestách a na vidieku povieme, že nás nezaujímajú. Nevidím žiadny problém mať silnú skupinu mestských voličov a zároveň rozvíjať regióny.

Fungovanie spravodlivosti, lepšie pracovné miesta a životná úroveň vďaka inováciám a posilneniu výskumu, lepšie cesty a dobre fungujúce zdravotníctvo, to predsa trápi ľudí rovnako na vidieku, ako v meste.

nevidím zmysel posunu k silno liberálnej strane.

Rovnako nevidím zmysel posunu k silno liberálnej strane. Jediná veľká reformná strana v minulosti, SDKÚ, bola tiež založená na spolupráci liberálnejších aj konzervatívnejších ľudí, priamo v názve predsa mala „demokratická a kresťanská únia“ a nikomu to neprekážalo. Robila dôležité reformy, ale niekedy im chýbal silnejší sociálny rozmer. Okrem toho ju nakoniec zničili vnútorné intrigy a korupčné kauzy. Toho sa musíme vyvarovať. Strana Za ľudí musí byť vnútorne súdržná, musí dávať dôraz aj na boj proti korupcii a reformy nesmú byť tvrdé k tým najzraniteľnejším. To sú zásady, s ktorými sa bez problémov identifikuje väčšina voličov.

Miroslav Kollár. Foto: TASR

Váš protikandidát má podporu niektorých predstaviteľov strany, nemrzí vás to? Ako to hodnotíte? Môže to byt problém do budúcna alebo ide o prirodzene postoje pred voľbou?

Podpora pre kandidáta je normálna vec, ide ale o vnútornú záležitosť strany, ktorá by nemala stranu navonok rozdeľovať. Voliči sú na rozkoly v strane citliví. Delenie strany na rôzne tábory strane škodí a tým pádom škodí aj presadzovaniu hodnôt a riešení nášho programu. Nie je to dobrá cesta.

Máte info, že vašich poslancov lanária iné koaličné strany? Ktoré? Čo s tým?

Ako poznám našich poslancov, nechce sa mi veriť, že by niektorý z nich uvažoval, že by stranu a voličov opustil v tej najdôležitejšej chvíli, keď konečne môžeme presadzovať naše riešenia a našu víziu pre prosperujúce a dobre spravované Slovensko.

- Reklama -