Bratislave pomáha situáciu okolo koronavírusu zvládať COVID semafor

0
traffic light, signal, traffic, semafor
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Situáciu a riziká súvisiace s pandémiou nového koronavírusu pomáha na území hlavného mesta SR vyhodnocovať tzv. COVID semafór. Monitorovací a signalizačný systém na základe analýzy oficiálnych epidemiologických dát určuje, v akej fáze epidémie sa Bratislava nachádza a ktoré z pripravených opatrení v rôznych oblastiach správy mesta je potrebné zaviesť do praxe. Signalizačný systém zostavilo mesto spolu s epidemiológom bratislavského magistrátu Martinom Pavelkom.

„COVID semafór v takejto forme nás posúva na samotnú špičku medzi svetovými metropolami. Sme jediní v celej strednej a východnej Európe, ktorí počítajú efektívne reprodukčné číslo na základe epidemiologických dát,“ uviedol Pavelka. Systém založený na rovnakom princípe na celonárodnej úrovni pripravuje ministerstvo zdravotníctva SR.

Úlohou monitorovacieho a signalizačného systému je poskytnúť včasné varovanie pred nekontrolovaným šírením nákazy tak, aby mohlo mesto podniknúť potrebné preventívne kroky a takémuto šíreniu nákazy vopred zabrániť. Podľa vyhodnotenia jednotlivých indikátorov semafor aktivuje jednu z piatich fáz – od bielej, ktorá definuje stav s nulovým prírastkom nákazy v priebehu siedmich dní, až po čiernu fázu označujúcu stav, keď je ľuďom odporúčané výrazne minimalizovať svoj pohyb a fyzický kontakt s inými ľuďmi. Ukazovatele, ktoré systém vyhodnocuje, sú reprodukčné číslo, počet aktívne chorých, stav nemocničných kapacít i tzv. super-šírenie v populácii, udalosť, pri ktorej sa nakazia minimálne piati ďalší ľudia.

Bratislava je v súčasnosti v druhej, zelenej fáze, ktorá znamená  režim denného monitorovania a analýzy epidemiologických dát, aktívnu osvetu a vzdelávanie podporujúce dodržiavanie hygienických a protiepidemických opatrení.

- Reklama -