Macron vyzval na medzinárodné vyšetrovanie explózie v bejrútskom prístave

0
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred) si prezerá materiálne škody po utorkovom mohutnom výbuchu v prístave v libanonskej metropole Bejrút vo štvrtok 6. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval vo štvrtok na začatie medzinárodného vyšetrenia utorkového masívneho výbuchu v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút, informuje agentúra AFP.

„Je potrebné medzinárodné, otvorené a transparentné vyšetrovanie, aby sa predišlo utajeniu informácií a prípadným pochybnostiam”, povedal Macron v závere svojej štvrtkovej návštevy Bejrútu, kde sa zdržal iba niekoľko hodín.

Zároveň oznámil, že čoskoro sa uskutoční medzinárodná konferencia zameraná na pomoc Libanonu. Podľa jeho slov sa bude konať už “v najbližších dňoch”.

Macron v tejto súvislosti zdôraznil, že pomoc získaná počas konferencie sa poskytne “priamo obyvateľom, humanitárnym organizáciám a tímom v teréne, ktoré ju potrebujú”.

Macron v meste navštívil miesto explózie a zničené ulice, kde nahnevané davy žiadali ukončenie “režimu” libanonských politikov, ktorých obviňujú z korupcie a z toho, že Libanon uvrhli do katastrofy, píše agentúra Reuters.

Utorkový výbuch podľa doterajších informácii spôsobil náhodný požiar, ktorý zapálil zásoby dusičnanu amónneho. Podľa Reuters výbuch zabil najmenej 145 ľudí, zranil viac ako 5000 osôb a spôsobil rozsiahle škody.

- Reklama -