V Hongkongu obvinili 25 aktivistov z účasti na zakázanom spomienkovom zhromaždení

0
Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

V Hongkongu obvinili vo štvrtok 25 aktivistov z účasti na zakázanej spomienkovej udalosti, ktorou si v júni pripomínala 31. výročie zákroku čínskych bezpečnostných zložiek proti prodemokratickým demonštrantom na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men). Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Medzi obvinenými sa nachádza aj známy aktivista Joshua Wong, mediálny magnát Jimmy Lai a lídri Aliancie na podporu vlasteneckých demokratických hnutí v Číne (Alliance in Support of Patriotic Democratic Movements of China). Všetkých obvinili z “vedomej účasti na neoprávnenom zhromaždení”.

Trinásť z nich už predtým čelilo obvineniam z podnecovania ľudí, aby sa spomienkovej udalosti zúčastnili.

Spomienková udalosť na pripomenutie masakru každoročne prilákala viac ako 100 000 návštevníkov a Hongkong je jediné miesto na území Číny, kde je táto udalosť povolená. Tento rok bola v dôsledku prebiehajúcej koronavírusovej pandémie zrušená.

Joshua Wong, ktorý je kľúčovou postavou protivládnych protestov, na svojom Facebooku napísal: „Je zrejmé, že režim plánuje ďalší zásah proti hongkonským aktivistom. Keďže naše hlasy budú možno čoskoro umlčané, dúfame, že svet bude aj naďalej pokračovať v

Všetkých 25 obvinených sa má pred súd dostaviť 15. septembra.

- Reklama -