EÚ ako prvú pomoc zmobilizovala vyše 33 miliónov eur na núdzovú pomoc pre Bejrút, uviedla von der Leyenová

0
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok počas telefonického rozhovoru s libanonským premiérom Hassanom Diabom zdôraznila, že EÚ ako prvú pomoc zmobilizovala vyše 33 miliónov eur ako núdzovú pomoc pre Bejrút, ktorý bol v utorok večer z veľkej časti zničený ničivým výbuchom.

Von der Leyenová v mene EÚ vyjadrila sústrasť rodinám zosnulým a podporu obyvateľom Libanonu, ktorí sú po ničivom výbuchu v bejrútskom prístave odkázaní na medzinárodnú pomoc.

Komisia v správe pre médiá spresnila, že obaja diskutovali najmä o pomoci, ktorú EÚ už poskytuje Libanonu a ktorá okrem iného zahŕňa rozmiestnenie vyše stovky vyškolených hasičov aj s hasičskými vozidlami, cvičenými psami a pohotovostným lekárskym vybavením. Pomoc Únie pôjde aj v prospech libanonského Červeného kríža. EÚ poskytne aj vojenské plavidlo s vrtuľníkom na palube pre prípadný zdravotnícky odsun a ponúka tiež zapojenie ďalších odborných tímov, najmä pre chemickú, biologickú, rádiologickú či jadrovú detekciu.

Na posúdenie rozsahu škôd bol aktivovaný európsky družicový program Copernicus pre monitorovanie Zeme.

Komisia zároveň zmobilizovala vyše 33 miliónov eur na núdzové potreby, lekársku podporu a vybavenie, ako aj ochranu kritickej infraštruktúry v súvislosti s pandémiou nového typu koronavírusu a s migračnou krízou.

Šéfka eurokomisie s Diabom diskutovala aj o dodatočnej podpore EÚ pri procese obnovy krajiny, ako aj o spôsoboch posilnenia vzájomných obchodných vzťahov.

Prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany už EK sprostredkovala rozmiestnenie približne 250 záchranárov v Bejrúte, ktorí pricestovali z Grécka, Francúzska, Českej republiky, Poľska, Nemecka, Talianska a Holandska. Pomocnú ruku podáva aj Slovensko, ktoré do Libanonu vyšle 18-členný tím záchranárov. Okrem toho Taliansko, Dánsko, Švédsko, Francúzsko a Nórsko prostredníctvom tohto mechanizmu poskytli 600 chemických ochranných oblekov, päť ton lekárskeho vybavenia a 80 chirurgických súprav.

- Reklama -