Výbuchy v Bejrúte: Najmenej 70 mŕtvych a viac ako 3700 zranených. Národná katastrofa, vyhlásil guvernér

0
Trosky na ulici po masívnej explózii v Bejrúte 4. augusta 2020. Foto: TASR

Aktualizovaná správa 00:30 h

Dve mohutné explózie, ku ktorým došlo v utorok podvečer v prístave libanonskej metropoly Bejrút, si vyžiadali životy 73 ľudí a najmenej 3700 zranených.

Úrady v aktualizovanej bilancii pripustili, že počet obetí sa ešte môže zvýšiť. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na libanonské ministerstvo zdravotníctva.

K dvom výbuchom, ktoré nasledovali krátko po sebe, došlo v prístave po 18.10 h miestneho času. Ich príčina zatiaľ nie je známa.

Tlaková vlna po výbuchoch spôsobila škody na mnohých budovách po celom meste. Poškodená bola aj loď slúžiaca námornej misii Dočasných síl OSN v Libanone (UNIFIL). Zranenia utrpelo niekoľko príslušníkov UNIFIL, uvádza sa vo vyhlásení tejto misie OSN. Stav niektorých zo zranených je vážny.

POZOR NA SILNÝ GRAFICKÝ OBSAH!!! Zranený muž kráča po masívnej explózii v prístave v Bejrúte 4. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Vedenie krajiny zvolalo radu obrany štátu, ktorá na svojom večernom zasadnutí vyhlásila Bejrút za oblasť katastrofy.

Vzhľadom na škody na životoch, zdraví a majetku, ako aj vzhľadom na hlbokú ekonomickú krízu, v ktorej sa Libanon už dávnejšie ocitol, tamojšia vláda požiadala spriatelené krajiny o pomoc.

Viaceré štáty už na túto žiadosť reagovali a prisľúbili lekársku i humanitárnu pomoc.

Pripravenosť pomôcť prejavil aj Izrael, s ktorým je Libanon technicky stále vo vojnovom stave.

Explóziu, ktorá nastala v Bejrúte, bolo cítiť až na Cypre

Výbuch, ktorý v utorok nastal v prístave libanonského hlavného mesta Bejrút, bolo cítiť až na Cypre, vzdialenom 234 kilometrov. Informoval o tom denník The Guardian.

Každý na Cypre to cítil. Dvere v mojom dome sa triasli. Mysleli sme si, že sa to stalo u nás,” uviedol obyvateľ cyperského mesta Larnaka, ktoré leží na južnom pobreží ostrova.

Podľa libanonského ministra vnútra Muhammada Fahmího explóziu zrejme spôsobili “obrovské množstvá dusičnanu amónneho”, ktoré boli skladované v prístave, uviedli miestne médiá.

Na miesto incidentu prišiel guvernér Bejrútu Marwán Abbúd, ktorý sa rozprával s novinármi. Uviedol, že prebieha pátranie po hasičoch, ktorí hasili požiar pred výbuchom.

„Prišli sem, aby bojovali s plameňmi, a potom zmizli. Pripomína mi to udalosti, ktoré sa stali v Hirošime a Nagasaki. Ešte som dosiaľ nevidel skazu takýchto rozmerov. Je to národná katastrofa,” vyhlásil.

Podľa televízie al-Arabíja utrpeli zranenia aj manželka a dcéra libanonského premiéra Hasana Dijába, taktiež niekoľko jeho poradcov.

Tlačová agentúra AFP hlási, že Francúzsko ponúklo Libanonu pomoc.

- Reklama -