Čína obvinila USA zo šikanovania aplikácie TikTok

0
Muž má oblečené tričko s popagáciou TikToku v obchode značky Apple 17. júla 2020 v Pekingu. Čína obvinila v utorok 4. augusta 2020 Spojené štáty, že ju v súvislosti s mobilnou aplikáciou TikTok "otvorene šikanujú" po tom, čo americký prezident Donald Trump vyhlásil, že jej prevádzku v USA musí spravovať americká firma. (Foto: TASR/AP)

Čína v utorok obvinila Spojené štáty zo “šikanovania” v súvislosti s populárnou aplikáciou TikTok, na ktorú prezident Donald Trump vyvíja tlak a žiada, aby boli jej americké prevádzky predané niektorej z domácich firiem.

Trump dal aplikácii TikTok šesť týždňov na to, aby sa dohodla na predaji svojich operácií v USA. V opačnom prípade ju chce zakázať.

“Je to v rozpore s princípmi trhového hospodárstva, otvorenosti, transparentnosti a nediskriminácie (Svetovej obchodnej organizácie),” uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin. “Je to jasné šikanovanie,” dodal.
Spojené štáty začali formálne vyšetrovanie aplikácie z dôvodu národnej bezpečnosti. Americký softvérový gigant Microsoft medzitým rokuje o jej kúpe.
Trump dal materskej spoločnosti ByteDance čas do 15. septembra na uzavretie dohody o predaji TikTok.

“Musí to byť americká spoločnosť, musí byť v americkom vlastníctve,” povedal Trump v pondelok (3. 8.). “Nechceme mať žiaden problém s bezpečnosťou”.

Predaj TikTok je ďalším sporom po tom, ako Washington zakázal čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei prístup na americký trh a vedie proti nej globálnu kampaň s cieľom izolovať ju. USA argumentujú, že Huawei predstavuje problém pre národnú bezpečnosť. Dôvodom sú tesné väzby vedenia firmy a čínskej vlády, ktorá by tak mohla cez zariadenia Huawei špehovať iné štáty.

Peking označil najnovšiu kampaň proti TikTok za “politickú manipuláciu” a obvinil USA, že zneužívajú otázku národnej bezpečnosti, aby bez akýchkoľvek dôkazov vytlačili čínske firmy z amerického trhu.

TikTok má na celom svete až jednu miliardu užívateľov. Umožňuje im vyrábať krátke 60-sekundové videá na smartfónoch, ale tlak na predaj americkej a medzinárodnej divízie so sídlom v Los Angeles stavia materskú ByteDance pred ťažké rozhodnutie.

Zakladateľ spoločnosti Čang I-ming v internom liste zamestnancom uviedol, že cieľom USA je skôr zakázať aplikáciu ako si vynútiť predaj jej operácií v USA. Povedal tiež zamestnancom, aby “očakávali ďalšie ťažkosti v budúcnosti”.

ByteDance už v pondelok vyhlásila, že sa vždy chcela stať globálnou spoločnosťou a uvažovala o “vytvorení nového sídla TikTok niekde na veľkých trhoch mimo USA”. Britské médiá špekulujú, že uvažuje o presídlení do Londýna.

- Reklama -