Kosovský premiér Hoti oznámil, že má COVID-19

0
Na snímke predseda kosovskej vlády Avdullah Hoti. Foto: TASR/AP

Kosovský premiér Avdullah Hoti v nedeľu oznámil, že mu zistili koronavírusové ochorenie COVID-19 a podstúpi dvojtýždňovú domácu dobrovoľnú karanténu. „Zatiaľ nemám príznaky okrem mierneho kašľa,” napísal Hoti na sociálnej sieti Facebook, informuje tlačová agentúra Reuters.

Hotiho vláda čelí kritike za nedostatočné opatrenia zamerané na zníženie rizika šírenia tejto pandemickej choroby. Kosovo v uplynulých dňoch hlásilo prudký nárast prípadov infekcie – vrátane 13 prípadov súvisiacich úmrtí v nedeľu.

Od polovice marca, keď v tejto balkánskej krajine zaevidovali prvé prípady nákazy, ochorelo v Kosove na COVID-19 približne 9000 ľudí a ochoreniu podľahlo 249 osôb.

Kosovská vláda opätovne zaviedla väčšinu z obmedzení pohybu zameraných na zníženie rizika prenosu nového druhu koronavírusu. Zakázanými sú tak odteraz napríklad náboženské obrady. Reštaurácie, kaviarne a nočné kluby musia byť zatvorené v čase od 22.30 h do 05.00 h.

Občania z okolitých balkánskych krajín, v ktorých rovnako ako v Kosove došlo v ostatnom čase k nárastu nových prípadov nákazy, sa musia pri návšteve Kosova preukázať negatívnym testom na koronavírus.

- Reklama -