Bratislavský arcibiskup slávil svätú omšu za obete rómskeho holokaustu

0
Na snímke uprostred hlavný celebrant bratislavský arcibiskup metropolita a predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský počas spomienkovej svätej omše za obete rómskeho holokaustu v Dóme sv. Martina v Bratislave v nedeľu 2. augusta 2020. Foto: TASR

Pri príležitosti Medzinárodného dňa rómskeho holokaustu sa v nedeľu popoludní v Katedrále sv. Martina v Bratislave konala spomienková svätá omša za obete rómskeho holokaustu.

Hlavným celebrantom bol bratislavský arcibiskup metropolita a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský. Kazateľom bol rómsky kňaz Viktor Tomčányi, ktorého predkovia boli obeťami rómskeho holokaustu. Piesne počas svätej omše zaspievali rómske zbory z Čičavy, Bardejova a Hanušoviec. Na bohoslužbe sa zúčastnil aj premiér Igor Matovič (OĽANO), predstavitelia vlády, poslanci parlamentu, ako aj ďalší zástupcovia verejnej správy.

Predseda Rady KBS pre Rómov a menšiny a košický arcibiskup metropolita Bernard Bober pri tejto príležitosti uviedol, že je dôležité pripomínať si obete rómskeho holokaustu, pretože akákoľvek diskriminácia či elitárstvo je proti princípom kresťanstva, proti ľudskosti, ktoré môžu viesť až k vraždeniu ľudí, a to sa už nesmie nikdy zopakovať.

„Modlime sa za obete rómskeho holokaustu i za ich potomkov, aby boli uzdravené zranenia z minulosti a zachránené ich duše,” dodal Bober.

Pamätný deň rómskeho holokaustu je príležitosťou pripomenúť si udalosti, ktoré sa odohrali v noci z 2. na 3. augusta v roku 1944, kedy pri likvidácii koncentračného tábora pre Rómov v Auschwitz-Birkenau zahynulo takmer 3000 rómskych mužov, žien a detí. Počas vojny zahynulo približne 500.000 Rómov.

Prvýkrát bola svätá omša za obete rómskeho holokaustu v Katedrále sv. Martina v Bratislave v roku 2015.

- Reklama -