Bielorusko sa nevídane mobilizuje. Zaslúži si slobodné prezidentské voľby, uviedol šéf slovenskej diplomacie

0
Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR

Občania Bieloruska si zaslúžia slobodné prezidentské voľby. Uviedol to minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Nadchádzajúce prezidentské voľby v Bielorusku podľa neho dávajú dôvod na znepokojenie, pretože viacero kandidátov sa ocitlo vo väzení.

„Napriek tomu sme svedkami doteraz nikdy nevídanej občianskej mobilizácie na masových predvolebných zhromaždeniach. Popritom pokračujú represálie voči politickým aktivistom. Okolo 1200 ich bolo v súvislosti s pokojnými predvolebnými akciami zadržaných. Reakcia orgánov štátu na pokojné politické prejavy občanov má ďaleko od férovej demokratickej súťaže,” zdôraznil šéf slovenskej diplomacie v stanovisku, ktoré TASR zaslal tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Korčok vyjadril solidaritu s Bielorusmi, aby mohli demokraticky a bez manipulácií uplatniť svoju vôľu v prezidentských voľbách.

Na snímke ľudia s ochrannými rúškami počas podujatia na podporu bieloruskej prezidentskej kandidátky Svitlany Cichanovskej 30. júla 2020 v Minsku. Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby v Bielorusku sa budú konať 9. augusta. Okrem súčasného prezidenta Alexandra Lukašenka v nich kandiduje napríklad aj Svitlana Cichanovská ako hlavná opozičná kandidátka. Cichanovská sa stala kandidátkou volieb po tom, ako úrady jej manželovi neumožnili kandidovať. Koncom mája bol okrem toho obvinený vo viacerých trestných veciach a odvtedy je vo vyšetrovacej väzbe.

Okrem Cichanovskej a Lukašenka vo voľbách kandiduje aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.

- Reklama -