Na ruskom Ďalekom východe sa opäť konali protesty na podporu gubernátora Furgala

0
Tisíce ľudí sa opäť zúčastnili na protestnom pochode na podporu zatknutého gubernátora Chabarovského kraja Sergeja Furgala v meste Chabarovsk na ruskom Ďalekom východe v sobotu 1. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Na protestnom pochode na podporu zatknutého gubernátora Chabarovského kraja Sergeja Furgala sa v sobotu v meste Chabarovsk na ruskom Ďalekom východe opäť zúčastnili tisíce ľudí. Demonštrácie sa konajú v meste už štvrtý víkend po sebe, píše tlačová agentúra AFP.

Podľa odhadov novinárov sa na proteste zúčastnilo približne 30 000 ľudí, zatiaľ čo chabarovské úrady uviedli, že protestujúcich bolo 3500, pričom dodali, že o účasť na nich “klesá záujem”.

Účasť na sobotňajšom zhromaždení bola podľa AFP viditeľne nižšia ako predchádzajúci víkend, počas ktorého sa konalo najväčšie podujatie od vypuknutia protestov.

Demonštrácia s účasťou niekoľkých stoviek ľudí sa konala aj vo Vladivostoku, kde podľa portálu OVD-Info, ktorý monitoruje represálie oponentov súčasného ruského vedenia, zadržala polícia niekoľko účastníkov.

Výnos o Furgalovom odvolaní z funkcie podpísal ruský prezident Vladimir Putin 20. júla. Ako dôvod odvolania uviedol stratu dôvery. Za gubernátora Chabarovského kraja následne vymenoval Michaila Degťareva.

Furgal bol v noci na 9. júla zadržaný a prevezený do väzobnej väznice v Moskve, pretože je podozrivý zo zorganizovania jedného pokusu o vraždu a dvoch vrážd. Všetky prípady sa mali odohrať v rokoch 2004 až 2005.

Po zverejnení správ o Furgalovom zadržaní vypukli na Ďalekom východe mohutné protivládne protesty a mítingy na podporu zadržaného exgubernátora. Účastníci protestov kritizujú aj rozhodnutie Kremľa vymenovať za gubernátora človeka, ktorý je síce Furgalovým straníckym kolegom, ale na Ďalekom východe doteraz nežil a nepozná jeho špecifiká.

Kritici tvrdia, že Furgalov prípad je politicky motivovaný a súvisí s jeho víťazstvom v gubernátorských voľbách v roku 2018, v ktorých veľkou väčšinou hlasov porazil kandidáta vládnucej strany Jednotné Rusko podporovanej Putinom.

- Reklama -