Nemecký minister ekonomiky žiada tresty tým, ktorí porušujú nariadenia súvisiace s COVID-19

0
Peter Altmaier (Autor: TASR)

Nemecký minister ekonomiky Peter Altmaier vo svetle stúpajúceho počtu nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v krajine vyhlásil, že požaduje prísnejšie tresty pre tých, ktorí porušujú príslušné zdravotnícke nariadenia. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA.

„Každý, kto zámerne ohrozí iných, musí očakávať, že to preňho bude mať vážne dôsledky. Nesmieme ohroziť proces zotavovania,” uviedol Altmaier v rozhovore.

Počet infekcií, ktoré úrady hlásia každý deň, je v uplynulom čase na vzostupe. Lothar Wieler, ktorý je vrcholovým činiteľom pre kontrolu chorôb v Nemecku, vyhlásil, že tento trend je “veľmi znepokojujúci”.

Wieler pripísal nárast nových prípadov tomu, že časť verejnosti začala zanedbávať odporúčanú bezpečnostnú hygienu a pravidlá spoločenského odstupu.

Vládny úrad pre kontrolu chorôb v sobotu ohlásil 955 nových prípadov nákazy, ktoré pribudli za uplynulých 24 hodín. V piatok bola táto bilancia na čísle 870.

Ostro sledovaný index nákazlivosti pre uplynulých sedem dní bol v Nemecku 1,19, čo znamená, že vírus sa naďalej šíri. Veľká časť obyvateľstva však pokračuje v zodpovednom prístupe, uviedol pre DPA Altmaier.

„Nárast rizika, ktorý momentálne zažívame, je v zásade spôsobený nedbanlivým a niekedy nezodpovedným správaním veľmi malej časti obyvateľstva,” myslí si Altmaier.

„Musíme tomu predchádzať efektívnejšie než predtým; je treba pristúpiť k pokutám a trestom, keď sa preukáže úmysel alebo hrubé porušovanie zásad,” zakončil minister.

- Reklama -