Právnik Drgonec: Doktor Baránik je parlamentný rozprávač vtipov. To, čo prezidentka vrátila do parlamentu, nieže smrdí, ale je neprípustná politizácia funkcie generálneho prokurátora

0
expert na ústavné právo Ján Drgonec (Foto: TASR)

Tvrdo kritizoval novelu zákona o prokuratúre ešte pred jej vetovaním prezidentkou ústavný expert Ján Drgonec. Debaty s odborníkmi a verejnosťou prirovnával pre ParlamentnéListy.sk k českému filmu Jáchyme, hoď ho do stroje, kde psychiater Chocholoušek hovorí: „Jen si pindej, na to jsme tu zvyklí.” Takým spôsobom sa podľa neho realizovalo to vypočutie názorov štátnymi orgánmi, ktoré šili zákon podľa neho pre jediného  kandidáta.  Ako vníma najnovšie dianie?  

Prezidentka vrátila do  parlamentu novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho aj špeciálneho prokurátora. Podľa Zuzany Čaputovej sú niektoré ustanovenia, napríklad o odvolávaní generálneho aj špeciálneho prokurátora doslova protiústavné. Súdiac podľa vašich predošlých názorov na túto novelu asi s prezidentku tentoraz súhlasíte… 

Z môjho pohľadu tentoraz naozaj veľmi oceňujem prezidentku, že našla odvahu, že našla silu, aby to vrátila. Lebo vrátila to podľa mňa veľmi rozvážne, to znamená nevrátila to z politických dôvodov ako napríklad do rozsahu tej časti, ktorá sa týka menovania len  prokurátora za generálneho prokurátora. To, čo vrátila, nieže si myslím, že smrdí, to je  očividná neprípustná politizácia funkcie generálneho prokurátora, teraz mám na mysli to odvolávanie z funkcie.

Áno, tu prezidentka upozornila, že nevidí dôvod na zmenu, lebo ak by generálny prokurátor prestal riadne vykonávať funkciu, tak by dnes o jeho disciplinárnej zodpovednosti rozhodoval Ústavný súd na návrh národnej rady. „Táto zmena prináša zmenu, že jednak siaha na ústavné právomoci Ústavného súdu a namiesto odborného orgánu by o prípadnej disciplinárnej zodpovednosti generálneho prokurátora rozhodovali orgány politické… Toto považujem za neústavné, ale aj za veľmi nevhodné v konkrétnom kontexte vývoja na Slovensku,” uviedla prezidentka.

Generálny prokurátor podľa zákona môže prísť podľa tejto novely o funkciu, keď sa stane politicky nepríjemný. A to sa môže stať, aj keď bude trebárs stíhať člena vlády za trestnú  činnosť, ktorej sa člen vlády dopustil. To znamená, generálny  prokurátor uplatní zákon, urobí to, čo sa v tomto štáte bežne nedeje, a za to ho odvolajú z funkcie.

Áno, opozičný poslanec Pellegrini vyhlásil, že to považuje za politickú privatizáciu nezávislého orgánu. 

Je to takmer básnický výraz, osobne by som túto záležitosť tak neformuloval, ale je to pekne naformulované.

Celkom si v tomto prípade rozumiete s opozíciou, musím povedať. Vám sa páči ich formulácia, Erik Tomáš zas použil na tlačovke vaše vyjadrenie pre ParlamentnéListy.sk, že citujem: „Zo všetkých ľudí, ktorí doteraz komentovali tento nepodarený zákon, to asi najlepšie vystihol známy ústavný expert Ján Drgonec, ktorý vyhlásil, že takýto zákon by nenapísali ani v Zimbabwe.” Celkom ma to osobne pobavilo, nie sú plagiátori.   

Videl som  to. Toto moje vyjadrenie využili na tlačovke, áno (úsmev).

No na druhej strane tu máme vládneho poslanca Alojza Baránika (SaS), podľa ktorého prezidentka nepochopila podstatu zámeru tohto zákona. Tu je troška otázne, ale to sa musíme opýtať pána Baránika, či by reagoval rovnako, keby takú novelu predkladali trebárs kotlebovci, ak by boli náhodou vo vláde.

Osobne si myslím, že doktor Baránik je parlamentný rozprávač diváckych vtipov. Nemá podľa mňa význam práve s ním polemizovať o ústavnosti toho zákona.

Skúsme si  trošku zaprognózovať: Myslíte, že novela bude prepracovaná alebo parlament odignoruje prezidentkino veto a novelu prijme?

Predpokladám, že sa udeje druhá možnosť.

A čo nastane potom? 

Prezidentka jasne uviedla, že to dá na Ústavný súd a to isté tvrdila aj opozícia. Takže je značná pravdepodobnosť, že skutočne sa rozbehne konanie pred Ústavným súdom.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vrátila 31. júla 2020 do parlamentu novelu o prokuratúre. Pre viaceré protiústavné časti. Foto: TASR

Pripravujeme

V pondelok prinesieme rozhovor s Jánom Drgoncom na ďalšiu top tému: Lukáš Kyselica, agent Vojenského spravodajstva ako poslanec Národnej rady.

Reakcie našich čitateľov sú drvivo negatívne:

„Aký máš ty mandát od voličov idiot, keď si pri voľbách podvádzal?” „Bez chrbtovej kosti.” „No keby voliči vedeli to, čo teraz, tak máš trt makový, nie mandát.” Odkazujú mu vo veľkom. Je to morálne? Je to ústavné? Čo hovorí zákon na vojenského agenta v politike?

- Reklama -