OĽaNO stojí za návrhom novely zákona o prokuratúre

0
Na snímke predseda vlády SR a OĽaNO Igor Matovič (Foto: TASR)

Hnutie OĽaNO stojí za návrhom novely zákona o prokuratúre. Informoval o tom Martin Kalužák z mediálneho tímu hnutia. Hnutie dodalo, že veto prezidentky Zuzany Čaputovej je jej právom. „Sme však presvedčení, že návrh novely výrazným spôsobom skvalitňuje jej fungovanie,” dodalo OĽaNO s tým, že sa to týka aj možností na odvolanie generálneho a špeciálneho prokurátora.

„Verejnosť od týchto čelných funkcionárov v justícii očakáva vysokú morálnu a etickú úroveň, ktorá zabezpečí nezávislosť prokuratúry od politických vplyvov. Prokuratúra musí byť tiež imúnna voči vplyvu korupcie a oligarchov, čo je záväzok, ktorý dala naša vláda občanom,” uviedlo hnutie vo svojom stanovisku. 

Prípadné zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR v súvislosti s prerokovaním vrátených zákonov je podľa OĽANO v kompetencii predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).

Prezidentka v piatok oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Novela je podľa nej v niektorých častiach protiústavná. Ak Národná rada SR prelomí jej veto, hlava štátu sa obráti na Ústavný súd SR. Prezidentka nepodpísala ani novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vetovala tiež novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

- Reklama -