Ministerstvo dopravy rešpektuje rozhodnutie Čaputovej k novele o elektronických komunikáciách

0
minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina) (Foto: TASR)

Rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá v piatok nepodpísala novelu zákona o elektronických komunikáciách, Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR plne rešpektuje. Uviedol to odbor komunikácie rezortu.

Prezidentka zdôvodnila svoje rozhodnutie tým, že legislatíva podľa nej nie je dostatočne určitá a špecifická. Tiež má pochybnosti o jej vykonateľnosti. Dôvodom na nepodpísanie novely zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím je nenaplnenie dôvodov na skrátené legislatívne konanie.

Novela zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, mala umožniť Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR získavať od operátorov telefónne čísla ľudí, ktorí sa nachádzali v “červených” krajinách. Hlava štátu pripomenula, že Ústavný súd (ÚS) SR v májovom uznesení, ktorý sa týkal podobnej legislatívy, pozastavil účinnosť zákona a stanovil kritériá, ktoré má tento typ právnej úpravy spĺňať.

Takáto právna úprava môže podľa nej potenciálne zasiahnuť do práva na súkromie, pretože sa má disponovať s dátami osobnej povahy.

„ÚS teda stanovil istý test ústavnosti v tomto uznesení. Z môjho hľadiska nová právna úprava nie je dostatočne určitá,” uviedla s tým, že vidí otázniky aj nad vykonateľnosťou tejto právnej úpravy. “Bude dobré, ak by zákon bol špecifickejší, aby vyhovel všetkým kritériám, ktoré ÚS stanovil,” povedala s tým, že sa treba vyhnúť znefunkčneniu zákona.

- Reklama -