VIDEO Prezidentka nepodpísala novelu zákona o prokuratúre. Je podľa nej protiústavná

1
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Oznámila to počas piatkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. Hlava štátu vrátila novelu na prerokovanie Národnej rade (NR) SR, je presvedčená o jej protiústavnosti.

O funkciu šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR sa podľa zákona mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Špeciálnym prokurátorom by sa už nemusel stať len prokurátor GP.

Uchádzačom o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora by podľa novely mohol byť občan SR, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou má byť aj bezúhonnosť. Kandidát na špeciálneho prokurátora bude musieť mať odbornú justičnú skúšku.

Kandidátov na šéfa GP i špeciálneho prokurátora by mohli navrhovať poslanci NR SR a aj minister spravodlivosti, verejný ochranca práv, Rada prokurátorov SR, profesijná organizácia právnikov i právnické fakulty a Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Špeciálneho prokurátora mohol doteraz voliť a odvolávať parlament na návrh generálneho prokurátora na základe výberového konania.

Parlament by mohol po novom podať návrh na odvolanie šéfa GP i špeciálneho prokurátora aj v prípade, ak prestane svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle alebo nestranne. Hlava štátu by si pred rozhodnutím o odvolaní generálneho prokurátora mohla vyžiadať stanovisko rady prokurátorov, ktoré by mala predložiť do siedmich dní.

Generálny i špeciálny prokurátor by podľa schválených úprav nemohol vykonávať posledné dva roky pred vymenovaním funkciu prezidenta SR, poslanca národnej rady, poslanca Európskeho parlamentu, člena vlády, štátneho tajomníka, predsedu samosprávneho kraja, primátora, starostu či verejného ochrancu práv.

Uchádzačov na post špeciálneho i generálneho prokurátora by mal ešte pred voľbou v parlamente verejne vypočúvať ústavnoprávny výbor za podobných podmienok ako pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ha, ha, ha … tak toto je už fakt na pováženie. Ako sa zdá tak opozícia má v prezidentke akého si nie priameho spojenca. A síce to že PS/Spolu sa nedostalo do parlamentu tak táto chudina musí teraz útočiť na toho šaša Mat_oviča. Bude to veselé a zaujímavé sledovanie tohoto zápasu. Uvidíme ako sa budú popri tom správať poslanci za SaS a Za ľudí. Tí ako sa zdá totižto visia na šnúrke od gatí Koll_ára. Mat_ovič sa nechce vzdať Koll_ár i keď na neho tlačili poslanci a aj ministri zo SaS a Za ľudí. Koll_ár im dal poriadnu príučku keď navrhol sám seba odvolať. Vtedy sa všetci posr. Ali a od tejto chvíle má Koll_ár na vrch!!! Mat_ovič urobil to samé pri diplomovej práci keď povedal, že koalícia môže isť aj bez neho, ha, ha, ha … No nešla by!!! A poslanci SaS a Za ľudí zase museli stiahnuť chvost, presne ako to povedal Mat_ovič. Tak, že túto vládnu koalíciu drží po hromade iba jedno a síce to že sú pri korytách a chystajú sa o megazlodejinu, akú Slovensko ešte nezažilo. Veď zvýšenie verejného dlhu o 12 miliárd € nie je pár drobných, že? Tam je už s čoho brať. Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.