Mimoriadna kultúrna udalosť v Česku: Kundera venoval svoj archív i knižnicu Moravskej zemskej knižnici

0
Milan Kundera s manželkou Věrou. Foto: Facebook/Moravská zemská knihovna

Český spisovateľ Milan Kundera venoval svoj archív i knižnicu Moravskej zemskej knižnici v Brne, ktorá s ním a jeho manželkou Věrou Kunderovou dlhodobo spolupracuje. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský server iDNES.cz.

Kunderov dar podľa riaditeľa knižnice Tomáša Kubíčka nie je len odkazom pre českých čitateľov, ale i komentárom spisovateľovho vzťahu k Brnu, ktoré je jeho rodiskom.

„Moravská zemská knižnica je inštitúciou, ktorá si zaslúži tento dar spravovať”, povedal Kubíček.

Knižnica obsahuje Kunderove diela v češtine i vo viac ako 40 svetových jazykoch. Podľa iDNES.cz by sa táto zbierka mala ešte ďalej rozširovať na základe dohody so správcami autorských licencií.

Súčasťou venovanej knižnice je i exkluzívny archív obsahujúci články napísané Milanom Kunderom, články o ňom, kritiky jeho kníh zozbierané jeho vydavateľmi v ČR i v zahraničí, množstvo výstrižkov z novín, autorizované fotografie alebo Kunderove kresby.

Diela by mali byť do knižnice z Paríža prevezené na jeseň. Vzácna zbierka poslúži čitateľom i odbornej verejnosti na štúdium a vedecké účely. Prístupná bude primárne v digitálnej podobe.

Český minister kultúry Lubomír Zaorálek venovanie archívu a knižnice označil za “mimoriadnu kultúrnu udalosť”. Dodal, že v tom vidí veľkú symboliku.

Milan Kundera, jeden z najznámejších českých spisovateľov, žije od roku 1975 v Paríži.

- Reklama -