Ukrajinským vedúcim delegácie v skupine pre urovnanie konfliktu v Donbase sa stal Kravčuk

0
Na archívnej fotografii Leonid Kravčuk. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval bývalého prezidenta Leonida Kravčuka za vedúceho delegácie Kyjeva v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu v Donbase. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform. Kravčuk v tejto funkcii vystrieda exprezidenta Leonida Kučmu.

Kravčuk bol prvým prezidentom Ukrajiny po získaní jej nezávislosti od Sovietskeho zväzu. Na čele štátu bol v rokoch 1991-94.

Kučmovo rozhodnutie o ukončení pôsobenia v kontaktnej skupine oznámila v utorok kancelária prezidenta Zelenského. Samotný Kučma neuviedol, aké dôvody ho viedli k jeho rozhodnutiu.

Leonid Kučma bol prezidentom Ukrajiny v rokoch 1994-2005. V rokoch 2014-18 bol vyslancom ukrajinského prezidenta v rámci trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase. Tejto úlohy sa opäť ujal v júni 2019.

Kontaktná skupina, v ktorej má zastúpenie Ukrajina, Rusko a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), bola vytvorená s cieľom nájsť diplomatické riešenie konfliktu na Donbase.

Ozbrojený konflikt na Donbase vypukol po tom, ako Rusko v marci 2014 anektovalo Krymský polostrov a na východe Ukrajiny, kde žije prevažne po rusky hovoriace obyvateľstvo, sa posilnili separatistické nálady.

Kyjev a vlády západných štátov obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory proruských separatistom na východe Ukrajiny, čo Rusko popiera.

- Reklama -