Klus: Extrémizmus a nenávisť zastavíme, ak zlepšíme postavenie Rómov v spoločnosti

0
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (Autor: TASR)

„Pribúda varovných signálov, že vzdelávaniu o holokauste treba venovať viac pozornosti. Aj pre neznalosť našich dejín mnohí mladí ľudia sympatizujú s extrémistickými či skryte fašistickými stranami. Žiaľ, predstavitelia takýchto strán sedia aj v našom parlamente. Nesmieme však akceptovať takú tvorbu politiky na Slovensku, ktorá zahŕňa predsudky a rasizmus. Vláda SR je pripravená bojovať proti diskriminácii a zlepšiť sociálne, ekonomické či občianske postavenie Rómov v spoločnosti.“

 Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus v stredu, 29. júla 2020, počas otvorenia výstavy Rasová diagnóza: Cigán s podtitulom Nacistická genocída Sintov a Rómov a dlhý boj za uznanie v Múzeu holokaustu v Seredi.

Podujatie sa konalo pri príležitosti Pamätného dňa rómskeho holokaustu, ktorým si medzinárodné spoločenstvo každoročne 2. augusta pripomína obete rómskej genocídy.

„Segregácia, prenasledovanie a vyhladzovanie v koncentračných táboroch. To všetko sa spája aj s rómskym holokaustom počas 2. svetovej vojny. K perzekúciám a vraždám Rómov dochádzalo aj na území dnešnej Slovenskej republiky. Popri tragických osudoch slovenských Židov či náboženských a politických nepriateľov režimu sú však rovnako tragické príbehy Rómov stále málo preskúmané,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR M. Klus.

Pripomenul, že len nedávno boli na pôde Rady Európy prijaté odporúčania adresované členským štátom, týkajúce sa zaradenia histórie Rómov ako pevnej súčasti našich spoločností do školských osnov.

Významným príspevkom k šíreniu tolerancie v našej spoločnosti je podľa Martina Klusa aj výstava Rasová diagnóza: Cigán, ktorú Múzeum holokaustu v Seredi, patriace pod Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry, pripravilo v spolupráci s Dokumentačným a kultúrnym centrom nemeckých Sintov a Rómov, ako aj s Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko na Slovensku.

„Oceňujem nielen dobrú spoluprácu v rámci Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA), ktorej je Slovenská republika členom, ale aj aktivity našich zahraničných partnerov v oblasti vzdelávania a výskumu holokaustu či stále početnejšie spomienkové podujatia venované obetiam rómskeho holokaustu, ktoré sa na Slovensku už niekoľko rokov konajú aj s prispením občianskej spoločnosti“ vyhlásil M. Klus a dodal, že dôkazom takýchto aktivít a medzinárodnej spolupráce je aj aktuálna výstava.

- Reklama -