Čínski hackeri údajne zaútočili na Vatikán a hongkongských katolíkov

0
Ilustračné foto: Vatikán (Autor: TASR)

Hackeri podporovaní čínskou vládou údajne zaútočili na Vatikán a Katolícku diecézu Hongkongu. Informácia vyplýva zo správy, ktorú zverejnila americká monitorovacia skupina Recorded Future, informovala v stredu agentúra AP.

Kybernetické útoky sa mali týkať nadchádzajúcich rokovaní o obnovení dohody o vymenovaní biskupov z roku 2018, ktorá by mala priniesť zlepšenie diplomatických vzťahov medzi Pekingom a Svätou stolicou.

Prvý virtuálny útok sa podľa správy odohral v máji tohto roka a mala ho vykonať skupina hackerov pod názvom RedDelta. Posledný známy útok sa údajne odohral 21. júla.

Diplomatické rozhovory Číny a Vatikánu o obnove dohody sa majú odohrať v septembri tohto roka. Dohodou sa Vatikán pred dvoma rokmi zaviazal potvrdiť siedmich biskupov, ktorých Čína vymenovala bez pápežovho súhlasu. Po prijatí dohody kritici obvinili Vatikán, že “sa zapredal” komunistickej vláde Číny, a dokument označili za zradu dlhodobej vernosti čínskych katolíkov voči Svätému otcovi.

Vatikán sa k správe bezprostredne nevyjadril, čínske ministerstvo zahraničných vecí však účasť na útokoch odmietlo a nazvalo ich “neopodstatnenými špekuláciami”.

„Podozrivým preniknutím do Vatikánu by skupina RedDelta získala dôverné informácie o vyjednávacej pozícii Svätej stolice pred začatím rokovaní o obnove dohody v septembri 2020,” píše sa v utorňajšej správe Recorded Future. Peking by podľa nej takto tiež mohol získať “hodnotné spravodajské informácie” týkajúce sa postoja vedenia hongkonských katolíkov k prodemokratickému hnutiu na tomto autonómnom území Číny.

Čínska katolícka komunita, ktorá má podľa odhadov 12 miliónov členov, je rozdelená na dve skupiny. Vlastenecké združenie čínskych katolíkov je podporované čínskou vládou a je mimo dosahu pápeža, druhá časť patrí k “podzemnej” cirkvi vernej Vatikánu, ktorej kňazov čínske úrady často zadržiavajú a sú terčom obťažovania.

- Reklama -