V Mekke sa začala tradičná moslimská posvätná púť hadždž

0
Obmedzený počet moslimov s ochrannými rúškami, ktorí dodržiavajú sociálny odstup, kráča okolo ústrednej svätyne Káby počas tradičnej púte hadždž v Mekke v stredu 29. júla 2020. Foto: TASR/AP

Moslimskí veriaci začali v stredu v saudskoarabskom mesta Mekka tradičnú posvätnú púť hadždž, ktorá sa pre pandémiu nového koronavírusu tento rok koná s výrazne menšou účasťou pútnikov. Informovala o tom agentúra DPA.

Za normálnych okolností sa na tejto púti každoročne zúčastňuje približne 2,5 milióna moslimov z celého sveta. Tento rok ale saudskoarabské kráľovstvo obmedzilo účasť len na približne 1000 pútnikov, ktorými navyše musia byť občania Saudskej Arábie alebo ľudia žijúci na jej území. Miestne média ale uvádzajú, že účasť napokon úrady povolili až 10.000 takýmto pútnikom, píše agentúra AFP.

Pred púťou museli pútnici stráviť týždeň v domácej karanténe a potom sa ešte štyri ďalšie dni museli izolovať priamo v Mekke, informovalo médiá saudskoarabské ministerstvo.

Veriaci odštartovali púť hadždž tradičnými siedmimi prechodmi okolo Káby – ústrednej svätyne moslimov – v smere proti hodinových ručičiek. Kába má tvar kocky, je pokrytá čiernou látkou a stojí na nádvorí Veľkej mešity v Mekke.

Pútnici sa pohybujú v súlade so značkami na zemi, ktoré majú zaručiť dodržiavanie požadovaného 1,5-metrového odstupu. Počas celej púte musia mať tiež na tvárach ochranné rúška.

Obmedzený počet moslimov s ochrannými rúškami, ktorí dodržiavajú sociálny odstup, prichádzajú k ústrednej svätyne Káby počas tradičnej púte hadždž v Mekke v stredu 29. júla 2020. Foto: TASR/AP

Pútnici strávia v stredu noc v neďalekom údolí Miná, odkiaľ sa presunú na horu Arafát, vzdialenej asi 20 kilometrov východne od Mekky, kde vo štvrtok ich púť vyvrcholí.

Saudskoarabské kráľovstvo doposiaľ zaznamenalo viac ako 270 000 prípadov nákazy koronavírusom, píše DPA.

Takmer týždenná moslimská púť hadždž je jedným z piatich pilierov islamu a aspoň raz za život ju musí absolvovať každý moslim, ktorý je telesne i duševne zdravý a na cestu do Mekky má finančné prostriedky.

- Reklama -