Demonštrácia v Tel Avive: Zatknuté tri osoby, niekoľko osôb je zranených

0
Príprava inštalácie diela s názvom Posledná večera od izraelského umelca Itaya Zalaita, ktoré zobrazuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, 29. júla 2020 na Námestí Rabina v Tel Avive. Inštalácia je súčasťou protestov proti izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho dlhému vládnutiu v krajine. Foto: TASR/AP

Izraelská polícia zatkla v stredu troch ľudí podozrivých z fyzických útokov voči demonštrantom na utorňajšom proteste v Tel Avive, ktorý bol namierený proti ministrovi pre verejnú bezpečnosť Amirovi Ochanovi. Informovala o tom agentúra DPA.

Stovky ľudí sa v utorok večer opäť zišli pred oficiálnou rezidenciou predsedu izraelskej vlády Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme a žiadali jeho odstúpenie.

Niekoľko stoviek ľudí sa zhromaždilo aj v Tel Avive pred bytovým domom, kde býva minister Ochana, aby  protestovalo proti jeho snahám vynútiť si obmedzenie demonštrácií voči Netanjahuovi. Na verejnosť totiž unikol obsah jeho rozhovoru s policajným veliteľom mesta Jeruzalem, ktorého Ochana vyzval, aby napadol rozhodnutie najvyššieho súdu umožňujúce pokračovať v protestoch.

Najmenej piati demonštranti utrpeli počas utorkových protestov zranenia. Na tieto osoby údajne zaútočili krajne pravicoví aktivisti kameňmi, fľašami a korenistým sprejom, uvádzajú média s odvolaním sa na svedkov.

Polícia vo vyhlásení uviedla, že v utorok sa v Tel Avive uskutočnil protest, ktorý viedol k viacerým násilným zrážkam. Zranenia utrpeli aj demonštranti. Polícia zatkla troch podozrivých, ktorí sa na zrážkach podieľali.

Izraelský minister obrany Benny Ganc vo vyhlásení uviedol, že pri útoku na občanov, ktorí uplatňovali svoje právo na protest, bola “prekročená červená čiara”.

Šéf izraelskej opozičnej strany Budúcnosť existuje (Ješ atid) Jair Lapid Netanjahua obvinil z podnecovania nevraživosti voči demonštrantom.

Netanjahu na Twitteri napísal, že v súvislosti s incidentom v Tel Avive prebieha vyšetrovanie.

V Izraeli sa v poslednom období takmer každý deň konajú protesty namierené voči Netanjahuovi, ktorý je obžalovaný z podvodu, prijímania úplatkov a zneužitia dôvery. Demonštranti vyjadrujú nesúhlas aj s postupom vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Na jedno z námestí v Tel Avive v stredu umiestnili veľký obraz zobrazujúci biblickú poslednú večeru. Pripomína slávnu nástennú maľbu Posledná večera, ktorú namaľoval taliansky renesančný umelec Leonardo da Vinci. Pri stole však tentoraz sedí len izraelský premiér Netanjahu a rukou siaha na tortu vo farbách izraelskej vlajky.

Pouliční umelci s ochrannými rúškami ležia na zemi na protest proti politike izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a vyzývajú na dodržiavanie demokracie slobody prejavu na Rabinovom námestí v Tel Avive v stredu 29. júla 2020. Foto: TASR/AP

„Len chvíľka nás delí od poslednej večere demokracie. Už sme sa dostali k dezertu,” povedal tvorca obrazu Itai Zalait. Stoličky pre ministrov sú prázdne, pretože podľa Zalaita nezostal nikto, kto by zastupoval občanov.

Zalait v roku 2016 umiestnil pred radnicu Tel Avivu sochu Netanjahua. Umelec tak urobil na protest proti obdivu, ktorý časť Izraelčanov k premiérovi prechováva.

- Reklama -