Najvyšší súd rieši nebankovky, Majský prítomný nie je

0
Archívna snímka, Jozef Majský. Foto: TASR

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v stredu zasadá v prípade obžalovaného Jozefa Majského v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Pojednávanie sa koná bez prítomnosti obžalovaného.

Podľa sudkyne Majského prepustili 10. júla z nemocnice v českom Šupmerku. O mesiac tam má prísť na kontrolu. Na výzvu súdu, aby sa dostavil, nereagoval. Na pojednávaní ho zastupuje jeho obhajca Peter Filip.

Predmetom zasadnutia je odvolanie obžalovaného voči rozsudku Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS), ktorý podnikateľa v októbri 2015 odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Na odvolacom konaní sa zúčastňuje obhajca Peter Filip a dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta.

V prípade sa malo konať naposledy 1. júla. Nová predsedníčka senátu NS SR musela zasadnutie odročiť. Obžalovaný Jozef Majský sa nedostavil a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, a teda zákonné podmienky na vykonanie verejného zasadnutia neboli splnené.

V ten istý deň ho v nemocnici vypočuli české orgány. Deň predtým Filip podal na Ústavný súd SR v Košiciach ústavnú sťažnosť, v ktorej napadol tri veci, a to rozhodnutie o trestnom konaní, vydanie zatýkacieho rozkazu a vydanie európskeho zatýkacieho rozkazu.

S Jozefom Majským, ktorého zadržala 17. júna polícia v nemocnici v Šumperku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, sa uskutočňuje v ČR predbežné vyšetrovanie zo strany Krajského štátneho zastupiteľstva v Ostrave. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Majského do predbežnej väzby, keďže nezistil dôvody väzby, ktorú navrhovalo Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave.

NS SR vylúčil Majského v marci 2018 pre zlý zdravotný stav na samostatné konanie. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Šanta od minulého roka podal na NS SR dovedna tri návrhy na pokračovanie prerušeného trestného stíhania. Posledný doručil na NS SR v polovici mája. Až potom NS SR vytýčil termín zasadnutia.

- Reklama -