Minister Naď odtajnil vyšetrovací spis k leteckej tragédii pri Hejciach

0
Archívna snímka. Záchranári pracujú v troskách slovenského vojenského lietadla AN-24 neďaleko obce Hejce, asi 250 km severovýchodne od Budapešti 20.januára 2006 (Foto: TASR)

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) podpisom rozhodnutia odtajnil vyšetrovací spis najväčšej leteckej tragédie v dejinách Slovenska – havárie vojenského špeciálu AN-24 na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Po 14 rokoch tak bolo vyhovené žiadostiam občianskeho združenia a subjektov, ktoré o odtajnenie bojovali roky. Odtajnený spis bude čoskoro uverejnený aj na webstránke rezortu obrany. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Spis havárie AN-24 bude od 31. júla k dispozícii na nahliadnutie rodinám a blízkym zosnulých vojakov, ako aj verejnosti. Štyridsaťdva rodín sa tak môže konečne dozvedieť všetky okolnosti havárie, pri ktorej stratili svojich blízkych. Dlhovali sme to nielen im, ale tiež našim vojakom, ktorí obetovali svoje životy službe vlasti,” vysvetlil minister.

Spoločnosť podľa jeho slov čakala odpovede na otázky, ktoré vyvstávali v dôsledku utajovania spisu, dlhé roky. Minister tvrdí, že okrem toho vznikali tiež rôzne špekulácie o celej udalosti.

„Preto som nikdy nechápal snahu bývalých vedení rezortu obrany o neustále utajovanie tohto spisu,” poznamenal. Vzhľadom na ich citlivosť nebudú súčasťou odtajneného spisu fotografie z lekárskych správ a ani osobné údaje či údaje lekárskeho charakteru.

Vojenský špeciál AN-24 so 43 ľuďmi na palube havaroval 19. januára 2006 v lesnatom teréne, približne 50 kilometrov od košického letiska, kde mal pristáť. O život vtedy prišlo 41 slovenských vojakov a jeden civilný zamestnanec rezortu obrany. Jediným preživším bol vojak Martin Farkaš.

- Reklama -