Viac ako polovica vysokoškolákov nepracuje v odbore, ktorý študuje

1
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Foto: TASR

Viac ako polovica vysokoškolských študentov nepracuje v odvetví, ktoré študuje. Vyplýva to z dotazníkového prieskumu  vzdelávacieho projektu Praxuj, kde to uviedlo 54 percent respondentov. Informovala o tom Tamara Peterková z projektu Praxuj s tým, že nedostatok skúseností v odbore im sťažuje uplatnenie po skončení školy.

Peterková uviedla, že Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR nedávno predstavilo program na podporu praxe mladých ľudí. Vďaka Praxou k zamestnaniu 2 budú môcť nezamestnaní absolventi vysokých škôl štát požiadať o finančný príspevok pri získavaní práce. Firma, ktorá absolventa zamestná, zároveň získa možnosť financovať pre neho mentora.

„Nedostatok praxe absolventov vysokých škôl spôsobuje nezamestnanosť mnohých mladých ľudí. Z tohto dôvodu je najlepším možným riešením pre študentov získavať prax už počas štúdia, s cieľom plynulého prechodu zo školy na trh práce,” uviedol Jozef Gašparík z projektu Praxuj. Z prieskumu vyplýva, že viac ako polovica oslovených si navyše myslí, že v ich kraji je nedostatok práce v odvetví, v ktorom študujú. Pokiaľ ide o odbor celkovo, nedostatok možností na uplatnenie vidí 51 percent vysokoškolákov.

Prieskum sa realizoval na vzorke 2099 respondentov v prvej polovici júna. Väčšinu opýtaných (60,4 percenta) tvorili študenti bakalárskeho stupňa štúdia.

- Reklama -

1 komentár

  1. Ha, ha, ha … to mi je ale novinka. To je to keď študujú len preto aby mali titul. A to mnohí ešte študujú tak ako sme teraz boli svedkami pri ministrovi školstva, predsedovi parlamentu a premiérovi. Všetci sú plagiátori!!! Mali by im byť odňaté tituly a mali by odísť z postov, ktoré momentálne zastávajú!!! Ale ako to už na Slovensku chodí nič takého nehrozí, že? Modré trubky to ste nám to zvolili pekných zlodejov do vedenia štátu, len čo je pravda!!! Kradol raz bude kradnúť zase!!! Alebo inak raz zlodej furt zlodej!!! Aj krádež duševného vlastníctva je krádežou. Mysleniu zdar!!!

Comments are closed.