Boje v Sudáne: Pri útoku na dedinu zahynulo 60 ľudí

0
Archívna snímka, boje v sudánskom Chartúme. Foto: TASR/AP

Viac ako 60 mŕtvych a desiatky zranených si vyžiadal sobotňajší útok dedinu Masteri ležiacu na západe sudánskeho regiónu Dárfúr, neďaleko hraníc s Čadom. Oznámil to v nedeľu Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Sudánska pobočka OCHA podľa agentúry AFP na Twitteri uviedla, že sobotňajší útok bol ďalším zo série násilností nahlásených za posledný týždeň, ktorých výsledkom je vypálenie niekoľkých dedín, vyplienenie trhov a obchodov a poškodenie infraštruktúry.

Vláda sudánskeho štátu Západný Dárfúr vyhlásila 20. júla pre napätú bezpečnostnú situáciu v hlavnom meste Džunajna a okolitom regióne Beida až do odvolania zákaz vychádzania.

K vystupňovaniu napätia medzi Arabmi a nearabskými kmeňmi došlo v roku 2003, keď v oblasti Dárfúru vypuklo povstanie nearabského obyvateľstva voči diskriminácii zo strany Arabmi kontrolovanej centrálnej vlády.

Vláda bývalého sudánskeho prezidenta Umara Bašíra bola v minulosti obviňovaná z toho, že vyzbrojovala miestne arabské kmene a vytvorila z nich neslávne známe milície, ktoré sa vyznačovali masakrovaním a znásilňovaním miestneho obyvateľstva.

- Reklama -