Tri roky po vražde novinárky sú maltskí novinári stále v ohrození, tvrdí riaditeľka Reportérov bez hraníc

0
Na archívnej snímke zo 4. apríla 2016 je maltská najprominentnejšia investigatívna novinárka Daphne Caruanová-Galiziová, ktorá prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile. Foto: TASR/AP

Takmer tri roky po brutálnej vražde investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej sú novinári na Malte stále v ohrození, uviedla v piatok riaditeľka Reportérov bez hraníc (RSF) pre Európsku úniu a Balkán Pauline Adesová-Mévelová.

„Maltskí novinári sú stále vystrašení,” povedala Adesová-Mévelová pre agentúru AFP po tom, čo vypovedala pri verejnom vyšetrovaní vraždy.

„Hovoríme o krajine v EÚ. Nie je to normálne. Malta má nového premiéra, avšak očakávania sa nenaplnili, situácia sa nijako výrazne nezlepšila,” uviedla Adesová-Mévelová.

Podľa nej “v krajine existuje silná protimediálna rétorika a vláda preto musí vyslať jasný signál, že novinárov treba chrániť a rešpektovať”.

Caruanová Galiziová, ktorá písala protikorupčný blog a viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte, prišla o život v októbri 2017 pri výbuchu bomby nastraženej v jej automobile.

„Dôvod, prečo som tu, je ten, že nechceme, aby bol zabitý iný novinár,” dodala pred súdom riaditeľka RSF.

Adesová-Mevelová sa k prípadu vyjadrila len tri dni po tom, čo sa sprostredkovateľ novinárkinej vraždy Melvin Theuma údajne pokúsil o samovraždu. Ľudskoprávne organizácie však tento záver spochybňujú, keďže sa incident odohral len niekoľko hodín predtým, než mal ísť Theuma svedčiť pred súd.

„Tých niekoľko novinárov, ktorí stále pokrývajú tie najrizikovejšie témy, je stále vystavených veľkému riziku,” uviedla na Twitteri riaditeľka britskej RSF Rebecca Vincentová.

„A mnohí občania – vrátane novinárov a aktivistov – sa cítia ešte viac otrasení znepokojivým vývojom udalostí v súvislosti s tým, čo sa stalo Melvinovi Theumovi,” dodala Vincentová.

Momentálne vo Vallete prebieha súdny proces s troma mužmi podozrivými z umiestnenia bomby do auta Caruanovej Galizivovej.

- Reklama -