Haulík: Kam odišli voliči Kollára? Prieskum ukazuje, že Fico a Pellegrini naberajú aj koaličných voličov

1
Pavel Haulík (Foto: ph)

Voľby do Národnej rady SR by v júli vyhralo hnutie OĽaNO. Dosiahlo by 23,5 percenta hlasov rozhodnutých voličov. Nasledovali by strana Hlas-SD s 16,7 a Smer-SD s 10,7 percenta. Koaličnú SaS by volilo 9,4 percenta, ĽSNS 7,9 a hnutie Sme rodina 6,4 percenta ľudí. Progresívne Slovensko by získalo 5,2 percenta hlasov. Z parlamentu by vypadla strana Za ľudí so štyrmi percentami. Prieskum rozoberajú  ParlamentnéListy.sk so sociológom Pavlom Haulíkom. 

Nad doterajšími prieskumami s Pellegriniho stranou ste nabádali k opatrnosti pri hodnotení, pretože podľa vás boli metodologicky nesprávne a nespĺňali štandardy prieskumov, a tým pádom skresľovali závery. Toto  bol  už klasický prieskum agentúry AKO, kde nebola Pellegriniho strana vyčlenená  v závere  a samostatne, ale rovnocenne radená medzi ostatných, takže ako hodnotíte závery tohto prieskumu? Prekvapivé, či ani nie? 

Nič prekvapivé.  Áno, v porovnaní s predchádzajúcimi  prieskumami  tento už tieto problémy  nemá, ale z pohľadu toho, ako  sa bude vyvíjať preferenčný rámec, je  predčasné robiť závery. Potvrdilo  sa akurát to, že smeráci sa rozdelili, Pellegrini má o čosi vyššiu podporu ako Fico. Ukázalo sa tiež,  že sa dá očakávať  voličské preskupovanie nielen v rámci samotnej opozície, ale aj koalície. 

Takže tento prieskum je takým indikátorom, ktorý sa však pred voľbami môže výrazne meniť.

Všetko majú ešte v rukách politici.  Ak budú riadne voľby, je do nich ďaleko,  ak by boli  predčasné, čo vzhľadom na ústavnú väčšinu koalície nevyzerá reálne, tiež by to ešte chvíľu  trvalo. Takže ja by  som ten prieskum nepreceňoval z pohľadu, čo znamená pre ďalší vývoj. Ten vývoj je úplne, úplne otvorený. Ľudia majú príliš  málo informácií,  ako  budú  strany pôsobiť, čo budú ponúkať, ešte je to  zavčasu prognózovať. Áno, tento prieskum je indikátor.

Vyzerá to ale, že Hlas-SD sa minimálne uchytil.  

Veď áno, Pellegrini  bol preferenčne  silný a mnohé tváre, ktoré sa k nemu pridali, boli viditeľné. Ten volič,  ktorý inklinuje do ľavého spektra, sa ešte potrebuje  ale porozhliadnuť, čo  to vlastne bude. Preto by som tomu nepripisoval dramatický význam. Je to signál, s ktorým budú strany pracovať. Ale podobne ako  jedna lastovička  jar ani leto nerobí,  nerobí to ani jeden prieskum. 

Už ste spomenuli, že prieskum ukázal  preskupovanie hlasov nielen medzi  opozíciou. Je pozoruhodné, že Pellegrini a Fico majú podstatne viac hlasov než získali vo voľbách,  odkiaľ by mohli byť tieto hlasy?

Odniekiaľ  museli prísť, ale na to  by bolo  treba mať  prístup  k dátam, aby sa dalo prečítať, kto stratil a kto získal.

Určite stratilo  Sme  rodina a Za ľudí…

To je  podmienečné, hovorí to len o percentuálnych vyjadreniach. Podstatné je, kam išli tí voliči. Išli k Pellegrinimu? Toto preskupovanie je zaujímavé, ale z odprezentovaných údajov to  nezistíte. Čo sa týka Za ľudí, ako som  v minulosti hovoril, pokladám túto stranu za najproblematickejšiu, lebo odchodom Kisku stratila zmysel svojej existencie. Či nájde nový zmysel – bude sa určite hľadať ťažko,  keďže ide o zoskupenie, ktoré nemá pevné  spojivo, spoločnú  orientáciu. Takže tam  to  problém môže byť,  iste. Treba si tiež uvedomiť,  že novinkou  na politickej scéne  nebude do volieb len Pellegrini, už som zachytil,  že sa  hlási desať nových strán. 

Možno všetky, ale možno deväť z nich bude prepadákom, ale  jedna možno  nie…

To  sú tie veci, ktoré sa nedajú  predvídať. Ťažko povedať s čím prídu, ako zapôsobia na ľudí, či ľudia budú spokojní so svojím životom, alebo nebudú,  oni to potom premietajú  do  politických preferencií, a to je  dnes otvorené. 

Vyzerá to ale tak, že  smeráci pod  Robertom Ficom nemusia veľmi žialiť…

Nie, ale to som hovoril už pri delení strany,  že minimálne istotu alebo vysokú mieru nádeje, že im parlament neunikne, stále majú. Dokonca si to môžu zlepšiť alebo aj pokaziť. Mali ten snem a, zdá sa, že Fico sa pokúša tak, ako začínal, tak nakoniec sa vrátil k takej  tej tvrdej národno-ľavicovej politike.  Tie zmeny na sneme signalizujú,  že sa budú uberať touto cestou, ťažko povedať, čo  konkrétne budú  robiť. Jasné je to u dôchodcov, o  ktorých sa budú uchádzať, veľký otáznik je u tých  mladších. Osobne som zvedavý, aká bude v predsedníctve pozícia Ľuboša Blahu, ten je tam jediný čitateľný človek, a je otázne, či sa strana bude podobať Blahovi, alebo niekomu inému.

- Reklama -

1 komentár

  1. Mám za to, že SMER zrejme, tak ako komentátor predpokladá osloví a získa späť značnú časť seniorov (prekvapivo mnohí následkom dvoj týždňového masírovania médiami, volili OĽaNO) a pokiaľ ide o mladších, zrejme aj ich značnú časť, vzhľadom na už prebiehajúcu krízu a s ňou spojenú nezamestnanosť.

Comments are closed.