Kauza vraždy Kuciaka: Prehrávali sa telefonáty Szabóa, odmietol vypovedať

0
Obžalovaný Tomáš Szabó prichádza na hlavné pojednávanie. Foto: TASR

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej prehrávali telefonáty medzi obžalovanými Tomášom Szabóm a odsúdeným Zoltánom Andruskóm. Po ich prehratí odmietol obžalovaný Tomáš Szabó vypovedať.

Na súde sa prehrávali telefonáty v maďarčine, najprv medzi Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóm, v ktorých sa rozprávali o tom, že ich priateľky chcú poznať spôsob ich obživy, čo im prekážalo. Následne verejnosť mohla počuť telefonáty medzi Andruskóm a Szabóm. Obžalovaný sa v nich vyjadril, že mu prekážajú klebety, ktoré sa o ňom šíria. V ďalších rozhovoroch hovorili aj o prevodoch DPH, čo podľa obžalovaného Mariana Kočnera tiež dokazuje, že sa Zoltán Andruskó živil podvodmi.

Po prehratí telefonátov vyzvala predsedníčka senátu Ružena Sabová obžalovaného, aby predstúpil vypovedať. On však odmietol, a tak sa ho nemohol pýtať otázky ani Marian Kočner, ktorý sa pýtať chcel. K samotnému skutku vypovedal Tomáš Szabó na súde ešte v januári, svoju vinu popiera.

Počas obedňajšej prestávky sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan vyjadril aj k tvrdeniam Andruskóa o tom, že sa mal po vražde angažovať na jej zahladení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

„Nemáme na to jednoducho dôkazy,” uviedol Turan s tým, že samotné tvrdenie Andruskóa je na vznesenie obvinenia málo. Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic potvrdil, že mal o takejto operatívnej informácii vedomosť.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdení Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner, ktorý si mal podľa obžaloby vraždu objednať ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

- Reklama -