V Bielorusku demonštrovali na podporu Lukašenkovej protikandidátky

0
Beloruský prezident Alexander Lukašenko. Foto: TASR

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v Minsku na zhromaždení na podporu prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej, informovala agentúra AP.

Na zhromaždení sa podľa AP zúčastnilo okolo 5000 ľudí. Približne 7000 účastníkov uvádza agentúra Interfax s odvolaním sa na úradmi nepovolenú ľudskoprávnu organizáciu Viasna. Úrady nedeľňajšie zhromaždenie povolili a polícia proti účastníkom nezasiahla.

Súčasný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa vo voľbách naplánovaných na 9. augusta uchádza o svoje šieste funkčné obdobie. Lukašenko je pri moci v krajine už 26 rokov.

Bieloruská ústredná volebná komisia v utorok 14. júla zaregistrovala celkovo piatich kandidátov vrátane Lukašenka a Cichanovskej.

Komisia odmietla zaregistrovať ďalších dvoch – bankára Viktara Babaryku a bývalého veľvyslanca vo Washingtone Valeryja Capkalu – čo v utorok vyvolalo v Minsku a ďalších bieloruských mestách protesty.

Cichanovská povedala, že hlavnou prioritou jej kampane je žiadať prepustenie všetkých politických väzňov. Jej manžel, známy bloger a aktivista Siarhej Cichanovský, bol v máji v meste Grodno zadržaný za nepovolené zhromažďovanie, čo jeho manželka označila za “špinavú provokáciu”.

Viac ako 1000 ľudí bolo podľa Viasny v Bielorusku zadržaných od mája v spojitosti s účasťou na protestoch, uvádza AP.

- Reklama -