Za nenosenie rúška pokuta 135 eur. Francúzsko sprísňuje opatrenia

0
Návštevníci Louvru musia mať na tvári rúška a ich počet je obmedzený. Foto: TASR/AP

Ľudia vo Francúzsku budú od pondelka riskovať pokutu 135 eur, ak nebudú dodržiavať nové nariadenie – nosiť rúško vo vnútorných verejných priestoroch. Výšku pokuty oznámila vláda v nedeľu, uviedla tlačová agentúra AFP.

Francúzske úrady zaznamenávajú rýchlejšie šírenie nového koronavírusu v krajine, preto premiér Jean Castex už vo štvrtok vyhlásil, že rúška sa od budúceho týždňa stanú povinné v uzatvorených verejných priestoroch, aby sa tak zabránilo druhej vlne nákazy koronavírusom.

Rúška sa už vyžadujú vo verejnej doprave, ich nenosenie sa trestá pokutou v rovnakej výške.

Francúzsko dosiaľ zaznamenalo vyše 30 150 mŕtvych ľudí, ktorí sa počas pandémie stali obeťami ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu.

Minister zdravotníctva Oliver Véran v sobotu povedal, že nová povinnosť vstúpi do platnosti v pondelok a bude sa týkať obchodov a supermarketov, trhovísk s čerstvými poľnohospodárskymi produktmi, bánk a ďalších zariadení, kam chodieva verejnosť.

Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu oznámilo, že porušenie sa môže trestať pokutou 135 eur, čo je takmer dvojnásobok ceny za mesačný lístok v parížskej verejnej doprave.

Francúzske verejné zdravotníctvo cez víkend upozornilo, že takzvané reprodukčné číslo nového koronavírusu (R0) vzrástlo a je už vyššie ako jeden, čo znamená, že každá nakazená osoba infikuje približne 1,2 osoby.

- Reklama -