Moysesova izba v žiarskom kaštieli ponúka aj autentické pozostalosti

0
Pri rekonštrukcii priestorov našli secesné fresky (na snímke). Easyfoto: TASR

Život a pôsobenie biskupa a prvého predsedu Matice Slovenskej Štefana Moysesa, ktorý sa zaslúžil o terajšiu podobu žiarskeho kaštieľa, pripomína nová Moysesova izba, ktorú v tejto renesančno-barokovej pamiatke zriadili. Pamätná izba, ktorú tam presťahovali z priestorov Mestského kultúrneho centra v Žiari nad Hronom, predstavuje jeho život vďaka zbierke osobných vecí, literárneho diela, korešpondencie a prínosu pre národné obrodenie Slovákov.

Moysesova izba je jedným z obnovených interiérov, ktoré v kaštieli sprístupnili pre verejnosť. Kastelán žiarskeho kaštieľa Peter Mosný priblížil, že je zariadená dobovým nábytkom pochádzajúcim z druhej polovice 19. storočia. Nechýba tam replika Moysesovho pracovného stola a stolička. Nachádza sa tam aj knižnica, ktorú našli v pivničných priestoroch kaštieľa.

Okrem toho tam vystavujú i pozostalosti po biskupovi, ktorých autenticitu dokazujú písomné záznamy. Mosný priblížil, že ide o tri strieborné nádoby – cukorničku, soľničku a nádobu na mlieko do kávy. Z pozostalosti Štefana Moysesa sa v žiarskom kaštieli nachádzajú aj obradné nádoby na vodu a víno, ktoré sa používali pri obradoch v miestnej kaplnke.

Mosný ďalej priblížil, že pri reštaurovaní miestnosti, kde je izba zriadená, našli fragmenty fresiek z konca 19. storočia.

„Teda obdobia secesie, ktoré sú veľmi bohato stvárnené po celom obvode aj plafóne. Nechali sme len analogické sondy, aby návštevník videl, ako to asi vyzeralo,” priblížil.

Kaštieľ dal okolo roku 1631 postaviť arcibiskup Peter Pázmáň. V minulosti slúžil ako letné sídlo ostrihomských arcibiskupov a v rokoch 1763 – 1942 ako sídlo biskupov Banskobystrickej diecézy. Najvýznamnejším biskupom, ktorý žil a pôsobil v kaštieli, bol prvý predseda Matice slovenskej Štefan Moyses. Kaštieľ sa práve vďaka pôsobeniu a činnosti Moysesa stal na istý čas dôležitým centrom národno-oslobodzovacieho hnutia Slovákov.

Mosný priblížil, že po svojom príchode do vtedajšieho Svätého kríža ho našiel spustnutý a zanedbaný. Vyhnal z neho ubytovaných žandárov a pustil sa do rekonštrukcie, ktorá stála 6118 zlatých. Moyses sa podľa Mosného zadlžil a musel sa uskromniť, žil veľmi jednoducho. Oprava kaštieľa však bola veľkorysá, celý ho stavebne zrekonštruoval a nadstavil dve poschodia nárožných veží a nad vstupným traktom pristaval jedno poschodie.

- Reklama -