Briti sú si “absolútne istí”, že ruskí hackeri šli po informáciách o vakcíne

0
Dominic Raab (Autor: TASR)

Britský minister zahraničných vecí Dominic Raab si je “absolútne istý”, že ruskí hackeri sa pokúšali ukradnúť informácie britským výskumným tímom, ktoré pracujú na vývoji vakcíny voči novému koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Raabovo nedeľné vyhlásenie.

Hackeri prepojení na ruské tajné služby údajne zaútočili aj na výskumné tímy v Kanade a v Spojených štátoch.

Údajné útoky ruských hackerov Raab označil za “hanebné a trestuhodné”.

Podľa britských expertov sa o odcudzenie vedeckých informácií pokúšali hackeri zo skupiny známej pod označením APT29 alebo Cozy Bear, ktorí podľa Národného centra pre kybernetickú bezpečnosť (NCSC) “takmer určite” vyvíjajú svoju činnosť v rámci ruských tajných služieb.

Moskva obvinenia odmietla ako “neopodstatnené”. Ruský veľvyslanec v Londýne Andrej Kelin v televíznom rozhovore uviedol, že obvinenia “nedávajú žiadny zmysel”.

„Vôbec tomuto príbehu neverím, nedáva žiadny zmysel,” uistil.

Raab však zopakoval, že závery vyplývajú zo zistení NCSC.

„Sme si absolútne istí, že ruské spravodajské služby sa podieľali na kybernetických útokoch na výskumné zariadenia v tejto krajine aj v zahraničí s cieľom sabotovať ich alebo zarobiť,” povedal Raab pre spravodajskú stanicu Sky News.

Zo štvrtkového oznámenia NCSC, ktoré bolo koordinované s úradmi v USA a Kanade, nebolo jasné, či sa ruským hackerom už nejaké informácie podarilo odcudziť, ani to, či príslušné aktivity hackerov prebiehajú s vedomím Kremľa.

Hackerská skupina Cozy Bear sa podľa Washingtonu podieľala napríklad na útoku na počítačovú sieť americkej Demokratickej strany pred prezidentskými voľbami v USA v roku 2016.

- Reklama -