Zomrel kongresman John Lewis, posledný z “veľkej šestice” aktivistov okolo M. L. Kinga

0
Na archívnej snímke americký prezident Barack Obama vyznamenáva Medailou slobody, ktorá je najvyšším civilným vyznamenaním Spojených štátov , aktivistu bojujúceho za ľudské práva kongresmana Johna Lewisa . Foto: TASR/AP

Americký kongresman a bojovník za ľudské práva John Lewis zomrel vo veku 80 rokov. V noci na sobotu o tom informovala tlačová agentúra AFP.

„Amerika dnes smúti nad stratou jedného z najväčších hrdinov svojich dejín,” uviedla vo vyhlásení predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá Lewisa označila za “titana ľudskoprávneho hnutia, ktorého láskavosť, viera a statočnosť utvárali náš národ”.

Afroameričan Lewis patril medzi najmladších členov skupiny aktivistov Freedom Riders, ktorí začiatkom 60. rokov bojovali proti rasovej segregácii v dopravnom systéme Spojených štátov.

Lewis bol posledným žijúcim členom “veľkej šestice” aktivistov pod vedením Martina Luthera Kinga. V roku 1963 pomáhal organizovať historický pochod na Washington.

Preslávil sa v roku 1965, keď viedol 600 protestujúcich cez Most Edmunda Pettusa v meste Selma v Alabame. Policajti vtedy Lewisa brutálne zbili a táto udalosť pomohla vyburcovať odpor proti rasovému útlaku v USA.

Lewis, demokrat z Atlanty, bol v roku 1986 zvolený do Snemovne reprezentantov, kde zastupoval štát Georgia a zaznamenal úspešnú politickú kariéru.

- Reklama -