Pentagón vydal zákaz používania vlajok so symbolmi Konfederácie

0
Americký minister obrany Mark Esper v Dorale. Foto: TASR

Minister obrany USA Mark Esper vydal v piatok zákaz používania vlajok so symbolmi južanskej konfederácie, ktorá počas americkej občianskej vojny (1861 – 1865) bojovala za zachovanie otroctva. Informovala o tom agentúra DPA.

Šéf Pentagónu zverejnil príslušné nariadenie aj na svojom účte na Twitteri.

„Táto zmena prístupu ešte viac zlepší morálku, súdržnosť a pripravenosť ozbrojených síl pri obrane našej úžasnej krajiny,” napísal Esper.

V ministrovom memorande sa vlajky so symbolmi Konfederovaných štátov amerických výslovne nespomínajú. Nie sú však uvedené v zozname povolených vlajok, ktoré sa môžu verejne vztyčovať alebo zobrazovať v amerických vojenských zariadeniach. Tento zoznam je súčasťou Esperom vydaného dokumentu.

Podľa agentúry DPA je ministrovo rozhodnutie súčasťou snáh Pentagónu o elimináciu symbolov, ktoré by mohli byť spájané s rasizmom.

Odstraňovanie konfederačných symbolov a sôch sa v USA zintenzívnilo počas masových protestov proti rasizmu a policajnému násiliu, ktoré vyvolala smrť Georgea Floyda. Tento Afroameričan zomrel počas májového zásahu belošského policajta v Minneapolise.

Podobné kroky ako Esper už predtým prijali niektoré zložky amerických ozbrojených síl. Námorná pechota USA zakázala akékoľvek verejné používanie konfederačných symbolov ešte pred vypuknutím súčasnej vlny protestov.

- Reklama -