V Ríme pribudne koncertná sála Ennia Morriconeho

0
Andrea Morricone, syn talianskeho hudobného skladateľa Ennia Morriconeho, ktorý zomrel minulý týždeň v Ríme, diriguje orchester sv. Cecílie pri príležitosti zasadnutia osobitnej rady rímskej radnice v piatok 17. júla 2020. Rímska mestská rada hlasovala v piatok za premenovanie jednej zo svojich koncertných sál po tomto oscarovom skladateľovi. Music Park Auditorium sa premenuje na Auditorium Ennia Morriconeho. Foto: TASR/AP

Jedna z koncertných sál v talianskej metropole Rím bude niesť meno nedávno zosnulého skladateľa Ennia Morriconeho. Rozhodli o tom v piatok hlasovaním členovia rímskeho mestského zastupiteľstva, informovala agentúra AP.

Morriconeho meno ponesie auditórium Parco della Musica, ktoré sa nachádza v severnej časti mesta. Na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva sa bude táto koncertná sála nazývať Auditórium Ennia Morriconeho.

Taliansky skladateľ filmovej hudby Ennio Morricone sa narodil 10. novembra 1928 v Ríme, kde aj 6. júla 2020 vo veku 91 rokov zomrel.

Svoju skladateľskú kariéru začal v roku 1961, keď skomponoval hudbu k filmu Il Federale v réžii Luciana Salceho. Svetoznámym sa stal, keď jeho hudba zaznela vo filme Sergia Leoneho s názvom Per un pugno di dollari (Za hrsť dolárov, 1964). Jeho skladby preslávili aj westerny Il Buono, il brutto, il cattivo (Dobrý, zlý a škaredý, 1966) a C’era una volta il West (Vtedy na Západe, 1968).

V roku 2007 dostal Cenu americkej filmovej akadémie (Oscara) za celoživotné dielo a v roku 2016 mu toto ocenenie udelili v kategórii Najlepšia hudba k filmu The Hateful Eight (Osem hrozných, 2015) v réžii Quentina Tarantina. Okrem toho získal aj množstvo ďalších ocenení.

- Reklama -