Ak budú vyhliadky na pokrok, bude aj stretnutie, vyhlásil Pompeo k ďalšiemu summitu USA – KĽDR

0
Mike Pompeo (Autor: TASR)

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu oznámil, že prezident USA Donald Trump zorganizuje ďalší summit so severokórejským lídrom Kim Čong-unom len v prípade vyhliadky, že obe krajiny dosiahnu pokrok v súvislosti s dohodou z ich prvého stretnutia v Singapure z roku 2018. Informovala o tom agentúra Jonhap.

Pompeo odmietol možnosť, že by sa stretnutie Trumpa s Kim Čong-unom mohlo uskutočniť ešte pred americkými prezidentskými voľbami. Tie sa budú konať v novembri 2020.

Washington však s Pchjongjangom podľa šéfa americkej diplomacie komunikuje viac, než je verejne známe.

Kim Čong-un a Donald Trump sa prvýkrát stretli v Singapure pred dvoma rokmi s cieľom dohodnúť sa na postupnej úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova.

Rozhovory o jadrovom arzenáli Pchjongjangu však boli pozastavené, keď sa druhý summit oboch lídrov v Hanoji začiatkom roka 2019 skončil neúspechom.

Na archívnej snímke z 12. júna 2018 americký prezident Donald Trump (vpravo) a severokórejský vodca Kim Čong-un počas stretnutia v hoteli Capella na singapurskom ostrove Sentosa. Foto: TASR/AP

Tretie a posledné stretnutie sa uskutočnilo v júni 2019 v demilitarizovanej zóne na medzikórejskej hranici.

Juhokórejský prezident Mun Če-in koncom júna tohto roka povedal, že Trump a Kim Čong-un by sa mali znova stretnúť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA s cieľom obnoviť diplomatické rozhovory.

- Reklama -