NR SR: Dôvody na odvolanie komisára pre deti by sa mohli rozšíriť

0
podpredsedovia NR SR zľava Juraj Šeliga (Za ľudí), Peter Pellegrini (nezaradený) a Milan Laurenčík (SaS) (Foto: TASR)

Poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli v utorok do druhého čítania návrh na rozšírenie dôvodov na odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní.

“Predkladaný návrh zákona má za cieľ doplnenie dôvodov možného odvolania tak, aby bolo možné reagovať na prípadné porušenie zákona alebo iných všeobecne záväzných právnych predpisov v súvislosti s výkonom funkcie komisára a nespôsobilosť komisára vykonávať funkciu nezávisle a nestranne,” uviedli predkladatelia.

Aktuálna právna úprava nemá podľa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR dostatočný mechanizmus na odvolanie komisára, ak nespĺňa niektoré z predpokladov na vykonávanie svojej činnosti. Komisára by po novom mohli odvolať, ak v súvislosti s výkonom svojej funkcie porušil zákon o komisároch alebo iný všeobecne záväzný právny predpis – napríklad ak porušil mlčanlivosť, nerieši podnety, neplní oznamovaciu povinnosť alebo neplní úlohy štatutárneho orgánu úradu komisára. Dôvodom by mohla byť aj jeho nespôsobilosť vykonávať funkciu nezávisle.
 

Dôvody musia byť podľa rezortu jasne vysvetlené, preto sa navrhuje, aby aj v týchto prípadoch bol potrebný návrh príslušného parlamentného výboru na odvolanie a aby sa s dôvodmi odvolania stotožnila najmenej nadpolovičná väčšina hlasov všetkých poslancov parlamentu. Teda na odvolanie komisára by bol potrebný vyšší počet hlasov ako na jeho voľbu.

- Reklama -