Hlina: Absurdné, že štát bude financovať noviny váľajúce sa po panelákových schodiskách. Už formátujeme opozičné noviny

0
Alojz Hlina (Autor: TASR)

Došlo k posunu. Tak sa zdá, že premiér Igor Matovič je imúnny voči kritike jeho nápadu vydávať vládne noviny. Úrad vlády aktuálne vydal vyhlásenie, že do konca leta sa uskutoční verejné obstarávanie na ich tlač. Už po zverejnení Matovičovho nápadu s novinami okamžite zareagovali Alojz Hlina (KDH) a Tomáš Drucker (Dobrá voľba), že oni teda budú v záujme demokracie vydávať opozičné noviny. „Práve pracujeme na ich formátovaní.  Gubernátorské noviny nemôžu byť trendom modernej  Európy,” priblížil aktuálny stav s konkurenciou vládnych novín pre ParlamentnéListy.sk Alojz Hlina. 

Úrad vlády evidentne na vládnych novinách pracuje, ako ste na tom vy? Ste pripravený reagovať, ako ste avizovali?

Práve sme v štádiu formátovania, s niektorými vydavateľmi sa dohovárame aj na možnom obsahu. 

Vy ste čakali aj to, či premiér neupustí od svojho zámeru, táto možnosť sa však napriek masívnej kritike vládnych novín zatiaľ vzďaľuje, keďže Úrad vlády chystá obstarávanie na tlač. 

Štát bude za verejné zdroje financovať noviny, ktoré sa budú váľať po chodbách panelákov. To je absurdné. Štát takto nesmie hospodáriť. Ale práve preto sme tu a chystáme sa vládnu propagandu riešiť našimi novinami.

Áno, vládne noviny boli nazývané najmä propagandou po zverejnení nápadu  premiéra Matoviča. On argumentuje rôznymi lokálnymi médiami, ktoré ale práve podliehajú kritike plytvania verejných zdrojov na PR starostov či primátorov. Vy to nevidíte inak zrejme.  

Ja hodnotím, a nielen ja, celý ten nápad ako hodný Lukašenka. Naozaj, to sú také gubernátorské noviny, nie je to trendom a ani by to nemalo byť trendom modernej Európy.  Netuším, kam sa chceme zaradiť týmto nápadom, ktorý hodnotím ako  zlý. A keď teda už budú vládne noviny, verím, že sa nájde skupina ľudí, ktorí budú chcieť urobiť niečo, aby sme sa tomu bránili. Možno to znie pateticky, ale aj demokraciu tak budeme brániť určitým spôsobom, keď vzniknú opozičné noviny.  

Chceli ste ich robiť s Tomášom Druckerom, odkedy ste to avizovali, uplynuli už týždne, rozšíril sa vám, nazvime to vydavateľský tím, o ďalších ľudí?

Takto, ak ten projekt vznikne, aby nedošlo k omylu, nebude to projekt politických strán KDH a Dobrá voľba, ale ľudí, ktorí sú v rôznych politických stranách. To je dosť zásadná vec, ktorú chcem zdôrazniť. Dovolím si tvrdiť, že nikto nie je z terajších opozičných strán taký silný a zaujímavý, aby to mohol robiť sám. Naozaj treba spojiť sily, aby to bolo relevantné. Pravda je aj taká, že opozičné noviny nemôžete robiť so Smerom a ĽSNS,  podľa mňa teda. Zostávajú teda na výber iba mimoparlamentné strany, respektíve ľudia z mimoparlamentných subjektov, a tam sú tiež len určité možnosti. Verím, že sa nájde skupina ľudí, ktorá sa podujme tento projekt realizovať.

Z parlamentnej opozície ste vyradili zo spolupráce Smer a ĽSNS, ale nie Pellegriniho poslancov. Tých by ste si vedeli pre spoluprácu pri tvorbe novín predstaviť?

Opäť opakujem, je to projekt  ľudí, ktorí sú v rôznych politických stranách. A ja som sa s pánom Pellegrinim na tú tému nerozprával.

Naznačte trošku, ako budú asi vyzerať tie noviny. Avizovali ste, že budú vychádzať vždy dva týždne po vládnych novinách, budete teda reflektovať len na obsah vládnych novín alebo to budú samostatné noviny, ktoré si však nechajú priestor aj na reakciu na obsah Matovičových novín? Plánujete trebárs nejaké karikatúry na nápady, s ktorými sa nebudete stotožňovať, alebo čo môžeme čakať? 

Teraz som sa dozvedel, že vláda bude vydávať mesačník. My plánujeme byť čiastočne reaktívny, teda budeme reagovať na vládne noviny, ale zároveň budú ponúkať vlastný obsah. Reaktívny preto, že úlohou opozície nie je chváliť vládu, ale konštruktívna kritika posúva dopredu aj samotnú vládu, takže by opozičné noviny mali tiež vítať. Samozrejme, ponúkneme aj vlastné veci, veď  máme iné videnie sveta. Nebudeme len kritizovať, to vie každý, budeme aj navrhovať a ponúkať témy na riešenie. Ako som povedal v úvode, nemôžem ešte veľa prezrádzať, lebo na formátovaní práve robíme. A stále je otvorená aj možnosť, že ak nebudú vládne noviny, tak nebudú ani opozičné noviny. 

- Reklama -