Katalánske úrady sprísnia opatrenia napriek nesúhlasu súdu

0
Migranti, ktorí hľadajú prácu počas sezónneho zberu ovocia, stoja na námestí v katalánskom meste Lleida vo štvrtok 2. júla 2020. Úrady v španielskom regióne Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov nákazy novým koronavírusom uzavreli v sobotu oblasť vrátane mesta Lleida. Foto: TASR/AP

Katalánske úrady v pondelok vyjadrili nesúhlas s rozhodnutím súdu, ktorý zablokoval sprísnenie epidemiologických opatrení v oblasti okolo mesta Lleida. Informovali o tom agentúra AFP a denník El Periódico de Catalunya.

Katalánska vláda v nedeľu oznámila sprísnenie opatrení v meste Lleida a ďalších siedmich obciach v autonómnom spoločenstve Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov ochorenia COVID-19. Rozhodnutie malo platiť od nedeľnej polnoci.

Okresný súd v Lleide však o niekoľko hodín neskôr rozhodol, že prijaté opatrenia sú nezákonné a že takéto obmedzenia môže zaviesť len ústredná španielska vláda. Proti rozhodnutiu súdu je možné podať odvolanie.

Katalánsky regionálny premiér Quim Torra vyhlásil, že rozhodnutie sudcu “nebude akceptovať”.

Torra vyzval obyvateľov okresu Segria, v ktorom leží mesto Lleida, aby pokračovali v dodržiavaní opatrení katalánskej autonómnej vlády a aby zostali doma aj napriek rozhodnutiu súdu, ktorý tieto opatrenia zrušil, uvádza El Periódico de Catalunya.

Katalánsky premiér takisto zvolal mimoriadne zasadanie svojho kabinetu, aby platnosť opatrení presadil prostredníctvom vládneho dekrétu.

V okrese Segria žije približne 200 000 obyvateľov. Miestne úrady tu už 4. júla zaviedli isté obmedzenia v dôsledku nárastu počtu prípadov. Od začiatku pandémie tam podľa AFP zaznamenali 3180 prípadov nákazy a 137 úmrtí.

V Španielsku v súčasnosti evidujú viac ako 70 lokálnych ohnísk koronavírusu SARS-CoV-2 a úrady sú najviac znepokojené šírením nákazy v okolí mesta Lleida, pripomína AFP. Ďalšie ohniská zaznamenali v autonómnom spoločenstve Baskicko na severe krajiny a v Galícii na severozápade.

- Reklama -