Dobytkár Kuba ostáva za mrežami. Súd jeho sťažnosť dnes zamietol

0
Na snímke eskorta privádza bratislavského podnikateľa Petra Kubu na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podnikateľ Peter Kuba, ktorého zadržali v piatok (3. 7.) v rámci policajnej akcie Dobytkár, bude právoplatne stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v piatok senát Najvyššieho súdu (NS) SR na svojom neverejnom zasadnutí. TASR o tom informovala Alexandra Važanová z referátu komunikácie NS SR.

“Senát 3T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť Petra K. proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zamietol ako nedôvodnú a obvineného ponechal v kolúznej a preventívnej väzbe,” konkretizovala pre TASR Važanová.

Petra Kubu zadržali v piatok (3. 7.) súčasne s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom Ten je od štvrtka (9. 7.) rovnako stíhaný väzobne. Rozhodol o tom na svojom verejnom zasadnutí trojčlenný senát NS SR, ktorý vyhovel sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Sťažnosť podal prokurátor ÚŠP voči rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, Michala Trubana, ktorý v nedeľu (5. 7.) Bödöra do väzby nezobral. Na druhej strane však sudca vyhovel návrhu prokurátora v prípade spoluobvineného Petra Kubu a do väzby ho zobral.

Prokurátor žiadal pre oboch mužov väzbu, aby nemohli pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovať svedkov na slobode, prípadne inak mariť vyšetrovanie. Obvinení sú z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti v súvislosti s kauzou Dobytkár, v ktorej sú vyšetrované úplatky v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) za zatiaľ viac ako 10 miliónov eur.

Ďalší obvinený z akcie Dobytkár, exriaditeľ PPA Ľubomír Partika, zostáva tiež vo väzbe. Niekdajší úradník z ministerstva pôdohospodárstva Marek Kodada bude zase vyšetrovaný na slobode. Rozhodol o tom v stredu (8. 7.) senát NS SR. Polícia dvojicu zadržala v apríli.

- Reklama -