Asociácia záchrannej zdravotnej služby: Minister Krajčí hovorí iné ako Európska komisia. Neexistuje právny dôvod na zrušenie tendra na záchranky

0
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prezident Asociácie záchrannej zdravotnej služby (AZZS) Matej Polák tvrdí, že neexistuje právny dôvod na rušenie povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS), ktoré vlani vydal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Podľa jeho slov ich úrad vydal v súlade so slovenským aj európskym právom.

Ako uviedol Polák, vyjadrenia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) nekorešpondujú s obsahom listu od Európskej komisie (EK). Kým Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR tvrdí, že EK konštatovala nesúlad udeľovania povolení na prevádzkovanie ambulancií ZZS na Slovensku s právom Európskej únie, podľa šéfa AZZS je opak pravdou. Polák tvrdí, že EK v liste doslova uvádza, že “takéto systémy udeľovania povolení existujú vo väčšine, ak nie priam vo všetkých členských štátoch Európskej únie, s cieľom zabezpečiť dodržiavanie minimálnej požadovanej kvality týchto služieb”.
Ďalej uviedol, že EK sa vo svojom vyjadrení odmietla “čo i len zaoberať” nesúladom prideľovania povolení na prevádzkovanie ambulancií ZZS na Slovensku. “Pre účely tohto listu systém prideľovania povolení, ktorý bol zriadený pre zabezpečenie dodržania istej kvality ZZS, nie je predmetom diskusie,” odkázal Polák na list EK.
Jediné možné porušenie európskej legislatívy podľa tvrdenia Poláka list uvádza v oblasti zdravotných poisťovní. “Voči udeľovaniu povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby, ktoré v roku 2019 realizoval Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, nemá EK žiadne výhrady. Toto stanovisko EK len potvrdzuje už predošlé závery Generálnej prokuratúry SR, ktorá po nezávislom preskúmaní nenašla pri udeľovaní povolení na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby žiadne právne pochybenia,” argumentoval.
O prípadnom ohrození fungovania záchraniek na Slovensku, či o prípadných náhradách spôsobených škôd je podľa šéfa AZZS nateraz predčasné špekulovať. “Stále predpokladám, že kompetentní predstavitelia štátu budú dodržiavať platné zákony a platné rozhodnutia. Rozhodnutia o povolení na prevádzku záchraniek boli súčasným záchranným zdravotným službám platne a zákonne vydané na obdobie šiestich rokov,” uzavrel.
Minister zdravotníctva Krajčí v pondelok (6. 7.) povedal, že výberové konanie na prevádzkovanie ambulancií ZZS sa bude musieť zopakovať. Zároveň avizoval, že bude nutné zmeniť legislatívu tak, aby nebola v rozpore s európskou.
Zákon bol podľa jeho slov v minulosti v rozpore s európskou smernicou a obchádzal pri výbere poskytovateľov ZZS proces verejného obstarávania. Prípad výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur, ktoré sa v polovici júna 2019 týkalo 328 bodov, viedol k odvolaniu vtedajšieho predsedu ÚDZS Tomáša Haška. Kauza ukázala na možné prepojenia členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Najviac bodov získala spoločnosť LSE – Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc.

- Reklama -