Nechcem byť morálnym príkladom. Ale politika je aj o hodnotách, vyhlásil Miroslav Kollár, keď zahlasoval proti Borisovi Kollárovi

0
Miroslav Kollár (Foto: instragram)

Za odvolanie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie hlasovali dvaja poslanci Za ľudí – Miroslav Kollár a Ján Benčík. Vyňali sa tak zo spoločného postupu svojej strany a SaS. V podstate ako jediní hlasovali podľa svojho presvedčenia a nie politickej dohody. „Nechcem byť nejakým morálnym príkladom,” povedal pre ParlamentnéListy.sk Miroslav Kollár. Dodal, že je stále presvedčený, že politika je aj o hodnotách, nielen  kompromisoch.

Ako hodnotíte hlasovanie v národnej rade o vyslovení dôvery Borisovi Kollárovi? 

Prvá vec je, že vôbec nemalo prísť  k hlasovaniu a Boris Kollár sa mal správať ako zodpovedný politik. Mal buď jasne vyvodiť zodpovednosť, alebo povedať, že zodpovednosť nevyvodí a neodstúpi. On nás namiesto toho všetkých do toho zatiahol a vyrobil problém vo vnútri koalície. Dlhodobo som avizoval, čo si myslím o jeho diplomovke a či vôbec s takýmto šrámom môže byť človek druhým najvyšším ústavným činiteľom, takže ja som nemal inú možnosť hlasovania, ako potvrdiť tento môj opakovane komunikovaný názor.  A nie, nehlasoval som pritom proti tejto vláde. Hlasoval som za ňu. 

Áno, to boli také úvahy, že hlasovanie proti diplomovej práci je hlasovanie proti vláde. Neviem, či si to myslia aj študenti, ktorí poctivo na diplomovke robia či robili, a teraz môžu mať pocit, že veď všetko sa dá trebárs kúpiť… Takže ako  jeden z mála ste hlasovali podľa svojho presvedčenia a nie politickej dohody.

Chápem, že politika je o kompromisoch, „držaní basy“, ale stále som presvedčený, že je aj o hodnotách. Skutočne ma ale teší, že na konci dňa sme našli zhodu na spoločnom postupe nášho klubu a SaS. Ok, ja som zvolil iný postup, lebo naozaj som vzhľadom na predošlú  komunikáciu nemohol konať inak, ale teší ma, že bude možná tesnejšia spolupráca medzi Za ľudí a SaS, čo môže priniesť trošku inú dynamiku do tejto koalície.

Určite však okrem spomínanej spolupráce Za ľudí a SaS vznikol v koalícii problém. Boris Kollár vyhlásil, že v živote nestretol väčšieho farizeja, ako je váš spolustraník Šeliga a útočil na to, že pri Andrejovi Kiskovi sa mlčalo. Toto nevyzerá na súlad v koalícii, ale skôr ďalší problém.

Poviem to takto – to, čo predviedol Boris Kollár v rámci rozpravy, ma len utvrdilo, že takto sa nespráva druhý najvyšší ústavný činiteľ. 

Ako budete fungovať ďalej ako koalícia s takýmito vzťahmi? 

My v tejto chvíli pokračujeme, máme programové vyhlásenie vlády. Nevidím dôvod, aby sme my odchádzali s nejakým rachotom z koalície, chceme naozaj zmeny v súdnictve, máme kopec roboty na ministerstve Veroniky Remišovej a, samozrejme, ak sa budú takéto veci opakovať, je jasné, že aj my máme nejaké červené čiary. V tejto chvíli však pokračujeme v práci. 

Napriek  tomu, že vy ste spokojný so spoločným postupom, predsa len vzhľadom na predošlé výzvy asi ľudia čakali viac hlasov za odvolanie, urobili ste to z vašej strany vy a Ján Benčík, to je dosť málo na toľké výzvy. 

Vôbec nechcem byť nejakým morálnym príkladom. Som naozaj rád, že na konci dňa sa našiel spoločný postup a SaS a Za ľudí sa odmietli zúčastniť na tomto divadle zinscenovanom Borisom Kollárom. Vzhľadom na to, že to prešlo do programu, ja som sa rozhodol, že dokončím svoj postup tak, ako som avizoval. Nemám ambíciu stavať sa o poschodie vyššie oproti mojim kolegom, to vôbec nie. 

Politológ Jozef Lenč pre ParlamentnéListy.sk načrtol v pondelok aj scenár, že „strany vládnej koalície, ktoré Kollára kritizujú, nebudú mať dostatok odvahy ho s opozíciou odvolať, a tým pádom on ale bude mať od parlamentu potvrdenie, že nie je ´podvodníkom´ a môže ostať vo funkcii, a istým spôsobom mu národná rada odobrí, že jeho práca nie je plagiátom, lebo ho neodvolajú za tento skutok”. Toto sa vlastne stalo a Kollár vec uzavrel, či to vidíte inak? 

To, že vec Boris Kollár neuzavrel, je jedna vec. Takisto je fakt, že žiadne potvrdenie od parlamentu, že sa ničoho nedopustil, nemá. To, že sa  zaňho postavilo 46 poslancov parlamentu? Je to veľmi málo. Keby som sa na to mal pozerať optikou Pčolinského, parlament mu nevyslovil dôveru.

- Reklama -