VIDEO Krajčí: Tender na licencie pre záchranky sa musí zopakovať

0
Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO). Foto: TASR

Výberové konanie na prevádzkovanie ambulancií záchrannej zdravotnej služby (ZZS) sa bude musieť zopakovať. V pondelok to na tlačovom brífingu oznámil na pôde Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR šéf rezortu Marek Krajčí (OĽaNO). Zároveň bude nutné zmeniť legislatívu tak, aby nebola v rozpore s európskou.

Šéf rezortu poukázal na to, že na túto tému upozornil ešte minulé leto ako opozičný poslanec. “Teraz je už jasné, že tento proces sa bude musieť zopakovať. Budeme sa snažiť minimalizovať škody voči Slovenskej republike, ktoré hrozili zo strany Európskej komisie aj súčasných prevádzkovateľov ZZS,” komentoval šéf rezortu zdravotníctva s tým, že najdôležitejšie pre MZ SR bude zabezpečiť pre občanov bezproblémové poskytovanie ZZS.

Poukázal na to, že zákon bol v minulosti v rozpore s európskou smernicou a obchádzal pri výbere poskytovateľov ZZS proces verejného obstarávania. Tendrom sa zaoberala aj Európska komisia (EK). Tá sa rozhodla nezačať sankčné konanie voči Slovensku, ak Ministerstvo zdravotníctva upraví podmienky verejného obstarávania na ZZS.

Prípad výberového konania na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií ZZS za 800 miliónov eur, ktoré sa v polovici júna 2019 týkalo 328 bodov, viedol k odvolaniu vtedajšieho predsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Tomáša Haška. Kauza ukázala na možné prepojenia členov výberovej komisie na najúspešnejšiu firmu. Najviac bodov získala spoločnosť LSE – Life Star Emergency. Nasledovali štátne záchranky z Bratislavy a Košíc.

“Keďže výsledkom získaných výhradných licencií je čerpanie z verejného zdravotného poistenia a štátneho rozpočtu, licencie mali byť predmetom verejného obstarávania. To znamená, že ÚDZS mal postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní a nie podľa zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti,” doplnil Krajčí. Dodal, že Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal v piatok (3. 7.) kontrolu v tejto veci.
Šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že verí, že sa prijme zákon, ktorý bude jasne špecifikovať povinnosti a nové materiálno-technické požiadavky na poskytovateľov ZZS a jasne zadefinuje potrebu verejného obstarávania pri obstarávaní takýchto služieb. Doplnil, že terajším prevádzkovateľom sa nemôžu licencie odňať “zo dňa na deň”. Podľa jeho slov bude nutné sa s nimi dohodnúť, akým spôsobom budú službu poskytovať. Nevylúčil ani vznik možných škôd, ktoré by mohli vzniknúť na základe oprávnených požiadaviek zo strán súkromných ZZS.
Týmto spôsobom vzniká podľa Krajčího potreba predefinovať verejné obstarávania aj pre iné zdravotné služby, napríklad dopravnú zdravotnú službu. Taktiež bude musieť vláde predostrieť kandidáta na post šéfa ÚDZS, ktorý bude garantom potrebných zmien.

- Reklama -