Majského vypočuli v nemocnici české orgány

0
Archívna snímka, Jozef Majský. Foto: TASR

Obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Jozefa Majského, ktorého minulý mesiac zadržali na základe európskeho zatýkacieho rozkazu v Šumperku, v stredu vypočuli české orgány.

 “S ohľadom na zdravotný stav žiadanej osoby bol dnes vykonaný jej výsluch v nemocnici. Ďalej sú zhromažďované listinné dôkazy k podaniu príslušného návrhu na súd. Po zhromaždení materiálov potrebných na posúdenie všetkých obligatórnych a fakultatívnych dôvodov na vydanie, eventuálne nevydanie žiadanej osoby bude v zmysle príslušného paragrafu a zákona na základe európskeho zatýkacieho rozkazu návrh podaný na Krajský súd v Ostrave. Ten je príslušný rozhodnúť o vydaní alebo nevydaní požadovanej osoby,” uviedol v stredu krajský štátny zástupca v Ostrave Libor Malý.
Podľa jeho slov sa tak aktuálne realizuje štandardné konanie o vydaní žiadanej osoby na základe európskeho zatýkacieho rozkazu v zmysle príslušného zákona o medzinárodnej justičnej spolupráci v trestných veciach a tiež predbežné šerenie.
Verejné zasadnutie, na ktorom sa Jozef Majský v stredu na Najvyššom súde SR teda nezúčastnil, senát odvolacieho súdu odročil na 29. júla. “NS SR urobil všetky opatrenia na vykonanie verejného zasadnutia. Vzhľadom na to, že obžalovaný sa nedostavil a nedal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, zákonné podmienky na vykonanie verejného zasadnutia neboli splnené. Senát NS SR určil ďalší termín verejného zasadnutia v predmetnej veci na 29. júl o 9.00 h,” uviedla Alexandra Važanová z referátu komunikácie NS SR.
S Jozefom Majským, ktorého zadržala 17. júna polícia v nemocnici v Šumperku na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, sa uskutočňuje v ČR predbežné vyšetrovanie zo strany Krajského štátneho zastupiteľstva v Ostrave. Krajský súd v Ostrave 20. júna nezobral Jozefa Majského do predbežnej väzby, keďže nezistil dôvody väzby, ktorú navrhovalo Krajské štátne zastupiteľstvo v Ostrave.
V prípade, že by zastupiteľstvo podalo návrh na dodanie do väzby vydávajúcej, rozhodoval by o nej Krajský súd v Ostrave a potom ako odvolací Vrchný súd v Olomouci.

- Reklama -